Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over het energielabel voor bedrijfspanden

Steeds vaker komt er een verplicht energielabel kijken bij je bedrijfspand. Hierbij zijn eigenlijk drie vuistregels van belang. Ten eerste is het goed om te weten dat energielabel C verplicht is voor kantoren. Verder is een energielabel nodig als je een gebouw gaat verkopen, verhuren of oplevert. Ten slotte moet het energielabel te zien zijn bij de entree. Wij lopen alle drie deze regels met je door.

Energielabel van je bedrijf bepalen

Wil je graag het energielabel van je bedrijfspand opvragen? Dat kun je heel eenvoudig online doen. Sinds kort is het namelijk verplicht om een geldig energielabel te kunnen overleggen wanneer je een gebouw gaat verhuren of verkopen. De verplichting geldt in elk geval voor gebouwen als kantoren, onderwijspanden, publieke panden, sportgebouwen, winkels en gebouwen in de horeca. Elk energielabel is 10 jaar geldig, maar kan tussentijds natuurlijk veranderen. Denk dan aan het aanbrengen van bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen of het aanpassen van de algemene klassering.

Verplicht energielabel voor kantoren

Vanaf 1 januari 2023 wordt het voor kantoren verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit geldt voor alle kantoren groter dan 100 vierkante meter. Deze regel wordt vanaf dan streng gehandhaafd: voldoet je kantoor niet, mag je het kantoor ook niet langer gebruiken. Investeren in energiebesparende maatregelen voor een beter energielabel kantoorpand is dan ook zeer verstandig.

 

Wel gelden een aantal uitzonderingen. Zo geldt de regel niet wanneer je het kantoor voor minder dan 50% van de oppervlakte gebruikt. Ook panden met een monumentenstatus vallen buiten de regeling. Ten slotte is de regel niet toe te passen op kantoren die binnen 2 jaar gesloopt of grondig gerenoveerd zullen gaan worden.

Verplicht energielabel tonen bij ingang

Ook een nieuwe regel is het feit dat je het energielabel van je bedrijf in sommige gevallen zichtbaar moet ophangen. Denk dan aan bijvoorbeeld de ingangsdeur of de receptie van het gebouw. Hierbij gelden drie voorwaarden. Het tonen van het energielabel is verplicht wanneer:

  • Je het gebouw gaat verkopen of verhuren

  • De gebruiksoppervlakte groter dan 250 vierkante meter is

  • Er regelmatig publiek in het gebouw komt

Energielabels: uitleg en aanvragen

Een energielabel is een overzichtelijke manier om aan te tonen hoe energiezuinig een bepaald pand is. Hiervoor wordt een speciale schaal gehanteerd, die loopt van ‘G’ tot ‘A+++’. Hoe hoger op de schaal je gebouw staat, hoe energiezuiniger het is. Je kunt zo’n label gemakkelijk online aanvragen, bijvoorbeeld via Energielabel Voor Mijn Pand. Na het indienen van een aanvraag wordt er een opname van het bedrijfspand ingepland.