Samen in Zaken
Image default
Aanbiedingen

Goed gezien: investeren in vakantieverblijven

Wanneer we over investeringen praten, denken we meestal aan aandelen of beleggingsfondsen. Toch zijn er nog andere manieren om je spaargeld te laten renderen. Vakantieverblijven bijvoorbeeld. Door te investeren in vakantiewoningen sla je twee vliegen in één klap; je geniet van een mooi rendement en hebt altijd een leuke vakantiebestemming.

De voordelen van vakantiewoningen als vastgoedinvestering

Sandra van cparcs.nl legt uit waarom investeren in vakantiewoningen een goed idee is.

Investeren in vastgoed brengt weinig risico met zich mee. Het rendement op vastgoed is doorgaans hoger dan dat van een spaarrekening, terwijl de kans op een verlies van je inzet bijna onbestaande is. Vastgoedprijzen stijgen zowat elk jaar. Een bijkomend voordeel van vakantiewoningen is dat je meestal enkele momenten doorheen het jaar kan selecteren om zelf gebruik te maken van het vakantieverblijf. Op deze manier ga je gratis op vakantie. De rest van het jaar wordt het verblijf verhuurd aan andere vakantiegangers, die huurinkomsten genereren en je rendement garanderen.

Soorten vakantieverblijven

Er zijn verschillende soorten vakantieverblijven om in te investeren, bijvoorbeeld:

  • Bungalowparken
  • Hotels
  • Caravanparken
  • Appartementen
  • B&B’s

Hoe vind je het perfecte vakantieverblijf?

Tip 1: kies voor een complex

In principe kan je zelf ergens een huis of appartement kopen als 2e verblijf en dit verhuren aan vakantiegangers. Maar dat brengt heel wat kopzorgen met zich mee. Je moet zelf huurders zoeken, het onderhoud regelen, de juiste documenten opmaken, en nog veel meer. Het is veel interessanter wanneer je investeert in een complex, zoals een groot vakantiepark of een hotelcomplex. De uitbaters zullen dan alles regelen. Dat bespaart je heel wat tijd.

Tip 2: rendementsgarantie

Sommige vakantieverblijven hebben een rendementsgarantie. Zelfs als er doorheen het jaar door een of andere reden geen bezetting is, krijg je toch nog hetzelfe rendement op je investering. Handig, want dan heb je geen onvoorziene cashflow problemen. 

Tip 3: doe onderzoek

Het is altijd een goed idee om het pand grondig te onderzoeken voordat je een aankoop doet. Is de locatie goed? Hoe is de bezettingsgraad? Zijn er plannen om het vakantiepark uit te breiden of te vernieuwen? Zijn er vaak klachten van huurders? Een grondige voorbereiding behoedt je van een miskoop.

Tip 4: lees de kleine lettertjes

Lees de kleine lettertjes van het contract voordat je een handtekening zet. Dan weet je meteen of je zelf in de vakantiewoning mag verblijven (en hoe lang), welke kosten eraan verbonden zijn, welk rendement wordt verwacht, enzovoort. Laat desnoods alles nalezen door je advocaat.