Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Hoe zorgt u voor veiligheid op de werkvloer

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor veilige werkomstandigheden. Jaarlijks raken er veel mensen gewond aan ongelukken op de werkvloer. Als werkgever zal u niet alles kunnen voorkomen, maar door bepaalde maatregelen te nemen kan u wel de kans op ongelukken verkleinen. Veiligheid op de werkvloer staat centraal in deze blog, en om dit te waarborgen worden hier tips gegeven.

Regels

Als eigenaar van een bedrijf bent u wettelijk verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers. U bent als bedrijf verantwoordelijk om hier voor te zorgen tot het pensioen van de werknemer. Om dit te waarborgen is er de zogenaamde ARBO-wet in de wereld gekomen. ARBO-wet staat voor Arbeidsomstandigheden wet en moet de werknemers beschermen en zorgen voor goede omstandigheden. Naast deze wet moet u dus als werkgever voor bepaalde regels zorgen op de werkvloer.

Beschermde kleding

Op de werkvloer loopt een werknemer ook in bepaalde kleding. Deze kleding moet voor voldoende bescherming zorgen om de veiligheid te waarborgen. Goede bedrijfskleding aanschaffen is dus zeer belangrijk voor de werknemers. Deze kleding moet beschermend zijn, en kan daarnaast ook nog als promotie worden gezien. Werknemers zullen de kleding met logo of merknaam ook buiten het bedrijf gebruiken, en dit kan dus zorgen voor meer naamsbekendheid. De schoenen zijn naast de kleding ook een essentieel onderdeel voor de veiligheid. Heeft u een magazijn waar mensen in werken? Dan zal u vast gehoord hebben van schoenen met stalen neuzen. Deze schoenen liepen eerst niet lekker, maar tegenwoordig zijn er comfortabele schoenen met stalen neuzen die voor voldoende bescherming zorgen.

Risico’s inzien

Om ongelukken te voorkomen is het bewustzijn van de werknemers zelf ook belangrijk. Het is daarom als werkgever en verantwoordelijk belangrijk om te zorgen dat werknemers weten waar de gevaren zitten, en hoe ze deze gevaren kunnen omzeilen. Dit kan er voor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren. Het is ook goed om dit te blijven herhalen, en dus op verschillende plekken, zoals een kantine, posters en formulieren op te hangen die laten zien waar iemand zich aan moet houden en welke gevaren er zijn. +

Luister naar medewerkers

Naast het inzien van de risico’s is het ook handig om te luisteren naar de werknemers omtrent veiligheid. Werknemers voeren de taken uit, en kunnen u als eigenaar vertellen wat volgens hun moet gebeuren voor de veiligheid. Dit kan u op nieuwe ideeën brengen, en als bijkomend voordeel zorgt het er ook voor dat u betrokkenheid laat zien aan de werknemers.

Belonen

Om de veiligheid te waarborgen kan u ook nog gebruik maken van een beloningsysteem of het eens in de zoveel tijd iemand in het zonnetje zetten. Het belonen van goed gedrag werkt bij kinderen goed, maar bij volwassenen en ouderen heeft dit ook zeker effect. Door te blijven stimuleren om veilig om te gaan met de werkomgeving zorgt u ervoor dat mensen hun gedrag gaan veranderen, en dus veiliger zijn.