Samen in Zaken
Image default
Zakelijk

Waarop wacht je nu? Schakel een vermogensbeheerder in!

Het laten beleggen van je eigen geld door een partij die professioneel is, dit wordt ook wel vermogensbeheer genoemd. Er wordt al jaren gezegd dat je voor beleggen veel geld nodig hebt, maar de laatste jaren is die al flink veranderd. Het is zelfs zo dat vermogensbeheer voor meerdere mensen toegankelijk en beschikbaar is. Voordat je begint met beleggen maak je afspraken over de risico’s die je wilt nemen, de kosten, welk rendement en de voorwaarden. We bespreken waarom vermogensbeheer een goed idee is en wat de na- maar ook zeker de voordelen zijn.

Wat is een vermogensbeheerder?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten wat een vermogensbeheerder is. Eigenlijk is dat heel simpel. Dit is een partij die professioneel is en een vergunning heeft om het geld van andere te beleggen en te beheren. Eigenlijk doet een vermogensbeheerder niet veel anders dan het beleggen van andermans geld en hier een zo hoog mogelijk rendement uithalen. In Nederland hebben wij twee aanbieders van vermogensbeheer. Dit zijn zelfstandige vermogensbeheerders en verzekeraars en banken.

Wat doet een vermogensbeheerder?
Wanneer we kijken naar de taak van een vermogensbeheerder is de belangrijkste taak het beleggen van het geld. Maar voordat het zover is ga je eerst kennismaken met een vermogensbeheerder. Er zijn verschillende fases die je doorloopt.

  • Intake: Voordat je start met belegen zal de vermogensbeheerder de doelen en de wensen bespreken. Ook wordt de financiële situatie bekeken. Zo kun je snel kijken welk risico er genomen mag worden.

  • Beleggingsrekening openen: Er wordt een beleggingsrekening geopend op de naam van de klant. De beheerder is gevolmachtigd om hierop te mogen beleggen. 

  • Beleggen: Wanneer de klant een bedrag heeft overgemaakt naar de rekening waarmee belegd wordt kan de vermogensbeheerder beginnen met beleggen. 

  • Periodieke controle: Er wordt elke periode gekeken naar de beleggingen en of die ook aansluiten bij de situatie

  • Rapportage: De vermogensbeheerder stuurt een periodieke rapportage over het beleid en de resultaten.

 

Voordelen van vermogensbeheer

Een vermogensbeheer heeft best wat voordelen. Het is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je graag wilt beleggen maar er geen verstand van hebt, geen tijd of ervaring in hebt. Een vermogensbeheerder heeft veel meer kennis van de markten. Wanneer je ervoor kiest om jouw geld te beleggen heb je verder geen omkijken meer hiernaar. Zo hou je zelf een stuk meer tijd over voor leuke dingen!

Nadelen van vermogensbeheer

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan vermogensbeheer. Een vermogensbeheerder brengt natuurlijk een vergoeding in rekening. Daardoor zijn de kosten van je vermogensbeheer hoger dan wanneer je zelf op de beurs gaat. Wel is het zo dat je als belegger niet altijd invloed hebt op de verkoopbeslissingen. Maar maak je niet druk, een vermogensbeheerder maakt alleen keuzes die passen bij jullie afgesproken beleid.

 

Wat kost vermogensbeheer?

Hier is eigenlijk geen vaste prijs voor en dit verschilt dan ook per beheerder. De meeste kosten die er zijn bestaan uit beheervergoeding. Je betaalt kosten aan de depotbank, fondskosten en transactiekosten