Samen in Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is boekhouden?

Boekhouding is het proces van het vastleggen, rapporteren en analyseren van financiële transacties. Als bedrijfseigenaar of manager moet je je inkomsten en uitgaven kunnen volgen, zodat je je rekeningen kunt betalen, de cashflow in de gaten kunt houden en plannen kunt maken voor de toekomst. Een gekwalificeerde accountant zoals die van Oqto – Accountant Haaksbergen kan je helpen deze cijfers te begrijpen door ze samen te brengen in een financieel rapport dat duidelijk aangeeft hoe succesvol je bedrijf in de loop van de tijd is geweest.

Tips voor het kiezen van een accountant

Bepaal bij het kiezen van een accountant eerst de behoeften van je bedrijf. Zoek uit of je alleen een accountant nodig hebt om je financiële overzichten op te stellen en je belastingen in te dienen, of dat je ook iemand nodig hebt die je advies kan geven en je kan helpen om je bedrijf te laten groeien. Accountants kunnen veel verschillende soorten diensten aanbieden, en ze kunnen niet allemaal dezelfde dingen doen. Controleer of de accountant aan al je behoeften en verwachtingen kan voldoen. Vraag vervolgens om verwijzingen. Je kunt je zoektocht beginnen met je persoonlijke en professionele netwerk. Vraag de mensen die je kent welke accountant ze gebruiken, wat ze goed vinden aan hun accountant en of die persoon nieuwe klanten aanneemt. Bepaal tot slot de toegankelijkheid. Het kan zijn dat je gedurende het jaar op verschillende momenten met je accountant moet praten. Sommige accountants zijn bereid om hun klanten op elk moment van de dag of nacht te helpen. Sommige accountants werken voor grotere bedrijven die hun klanten als een team proberen te bedienen. Zal de accountant met wie je spreekt degene zijn die je dossier beheert en je werk doet? Je moet een goed gevoel hebben over de mensen met wie je te maken hebt en de service die ze je geven.

Wat gebeurt er met je bedrijf als je geen accountant inhuurt?

Zonder accountant kun je niet zien hoeveel geld je verdient. Je weet ook niet hoeveel geld je uitgeeft of waar het naartoe gaat. Als je niet weet wat je inkomen is, zal het moeilijk zijn om te weten of je bedrijf winstgevend is. Ook zal het zonder een accountant moeilijk zijn voor anderen om erop te vertrouwen dat de gepresenteerde cijfers juist zijn. Potentiële beleggers kunnen aarzelen om te investeren in iets dat niet goed wordt gevolgd. Daarnaast kun je moeite hebben om leningen van banken te krijgen omdat ze niet weten of ze de financiële gegevens van je bedrijf kunnen vertrouwen.