Samen in Zaken
Image default
Aanbiedingen

Aan alleen online marketing alleen heb je niet genoeg

Wellicht vreemd om dit uit de mond van Vincent Hartman (fotograaf uit de regio Zwolle) te horen. Hij is immers erg actief op het internet om zijn sites te promoten. De site worden regelmatig ge-update en via fotografische verslagen van lokale evenementen en blogs worden mensen keer op keer verleid naar zijn website te gaan. Social media speelt hierin een belangrijke rol. Ook zorgt de fotograaf er voor door middel van zoekmachine optimalisatie of SEO en het bouwen van een goed backlink profiel dat zijn sites goed scoren op bepaalde zoektermen. Dit zorgt aantoonbaar voor een regelmatige aanwas van nieuwe klanten. Een aantal daarvan worden terugkerende klanten. Hier betreft het dan met name de zakelijke doelgroep. Toch leverde analyse van de omzet over 2014 een interessant gegeven op: ‘slechts’ 16 procent van de omzet was direct te herleiden tot de online vindbaarheid van de sites. De overige omzet komt nog steeds binnen via langdurig bestaande persoonlijke contacten, mond op mond reclame en algemene (met name lokale) naamsbekendheid. Met alleen achter de computer blijven zitten red je het dus niet.

Gelukkig is de fotograaf geen intravert persoon en beweegt hij zich graag tussen de mensen. Lokale ondernemers verbanden worden met veel enthousiasme bezocht en als vrijwilliger draagt hij bij aan vele lokale initiatieven. Veelal als fotograaf en dit levert dan weer bezoekers op naar de site, waar de conversie plaats vindt. Ook is hij lid van twee lokale netwerken waar hij enkele keren per maand actief is. Dit zijn de Droom van Zwolle en Het Communicatiegilde.

De Droom van Fotograaf Zwolle

De Droom van Zwolle is ontstaan vanuit de droom van een van de cursisten uit het Zwolse ELLLA (en leven lang leren academy) netwerk. Het is een plek in de Zwolse binnenstad waar gewerkt kan worden, vergaderd en ontwikkeld. Een prachtige huiselijk plek in een klassiek pand vlakbij de Sassenpoort in Zwolle. Hier ontmoeten zelfstandige professionals elkaar die elkaar helpen ontwikkelen en elkaar inspireren om de volgende stap te zetten. Voor Fotograaf Zwolle betekent de Droom van Zwolle een bindende factor tussen hem en zijn geboortestad. Een duidelijke behoefte daar de fotostudio nu buiten de stad gevestigd is in het Sallandse drop Heino. ook zorgt de Droom van Zwolle voor een constante bijdrage aan zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Hoewel het direct zakendoen niet voorop staat binnen dit netwerk, levereren de contacten toch direct en indirect werk op.

Het Communicatiegilde 

Het Communicatiegilde is een samenwerkingsverband tussen kleine individuele bedrijven met ieder hun eigen specialisme op het gebied van de communicatie. Je kunt hierbij denken aan een reclamebureau, grafische vormgeving, tekstschrijven, bedrijfsfilms, commercials, animaties en websites. Gezamelijk worden grotere klussen aangenomen op een vergelijkbare wijze als een groter reclamebureau zou doen. Dit netwerk is voor de fotograaf direct van belang voor opdrachten op het gebied van bedrijfsfotografie, reclamefotografie en redactionele fotografie, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat dit ‘maar’ zo’n 10% van de totale omzet betreft.

Ook in persoonlijk contact en netwerken speelt online marketing echter een rol. Mocht interesse in een persoonlijk gesprek gewekt zijn dan speelt de website een rol in het zoeken naar bevestiging en beoordeling van de aansluiting van het diensten pakket aan de behoefte.

Dus ook bij ZP-ers en ZZP-ers is goed samenspel tussen de verschillende tools uit de marketingcommunicatie mix van groot belang.