Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van elektra

Bij het aanleggen van elektra is het vooral belangrijk dat dit om een veilige en kwalitatief goede manier wordt gedaan, hierdoor wordt dus ook vaak aangeraden dit te laten doen door een elektricien omdat er absoluut geen fouten gemaakt mogen worden. Ook moet alles op zo’n manier worden aangelegd dat er meerdere apparaten op hetzelfde moment aan kunnen staan. 

Houd je aan de kleurcodes

De kleurcodes van elektra draden zijn erg belangrijk omdat je hierdoor kan zien waar elke draad voor dient, het is daarom dus ook heel belangrijk om je aan deze kleurcodes te houden. Er kunnen anders gevaarlijke situaties ontstaan wanneer er iets veranderd moet worden aan de elektra en er wordt aan de verkeerde draden gezeten. Bekijk daarom goed van tevoren wat alle draden zijn en waar ze voor dienen. 

Onderscheidt de zones

Het is met het aanleggen van elektra belangrijk dat er rekening wordt gehouden met zones, zo wordt de badkamer bijvoorbeeld in 4 zones onderscheiden. Zone 0 wordt gezien als douchekabine of badkuip, het is hierbij natuurlijk niet mogelijk een elektrische installatie te plaatsen. Met zone 1 worden de aangrenzende muren van de douchecabine of badkuip bedoeld, het is hier dan ook niet mogelijk om schakelaars of stopcontacten te plaatsen. Zone 2 hangt af van zone 1, zone 2 is namelijk een straal van 60 cm rondom zone 1. Binnen deze straal mogen geen schakelaars of stopcontacten worden geplaatst. Buiten zone 2 mogen er wel schakelaars en stopcontacten worden geplaatst, deze moeten dan wel geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zitten. 

Maak gebruik van het juiste materiaal

Omdat het aanleggen van elektra goed moet gebeuren is het ook belangrijk dat het juiste materiaal gebruikt wordt, dit geldt ook voor het gereedschap. Goed gereedschap is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen.