Samen in Zaken
Image default
Zakelijk

Veranderen van baan

Bij recruimentbureau’s kennen ze als het goed is het klappen van de zweep. Soms komt er een op het eerste gezicht uitgelezen kans voorbij, die bij nader inzien niet goed voelt bij de kandidaat. 

Het vinden van een nieuwe baan kan een moeizaam proces zijn en het is spannend als je eindelijk een aanbieding krijgt. Maar helaas is niet elke kans op werk de beste volgende stap op jouw professionele pad. Toch kan het moeilijk zijn om erachter te komen hoe je een baanaanbieding kunt weigeren waarvan je uiteindelijk hebt besloten dat deze niet bij je past, vooral als je te maken hebt met een organisatie waarmee je een goede relatie wilt behouden. 

BVNG, het recruitmentbureau voor mensen in de zorgsector, het sociale domein en fysieke leefomgeving begeleid kandidaten daarom altijd op een persoonlijke manier, omdat een baan soms niet helemaal bij je past.

Wanneer een professionele kans niet goed bij je past, kunnen deze door experts goedgekeurde tips je helpen om gracieus te buigen.

Reageer snel

Als je gevoel zegt dat dit niet de baan voor jou is, zeg het dan vroeg of laat. Vergeet niet dat het de rol van de personeelsmanager is om deze functie te vervullen. Wees direct. Zodra je weet dat je niet op het aanbod ingaat, laat dit dan direct weten. Wees beleefd, wees snel en wees to the point. Om er zeker van te zijn dat een functie vanaf het begin goed bij je past, stel dan tijdens een sollicitatiegesprek gerichte vragen.

Toon dankbaarheid

Wanneer je overweegt hoe je een baanaanbieding kunt weigeren, vergeet dan niet jouw waardering te tonen aan de mensen die jouw talent en vaardigheden zo hoog in het vaandel hadden staan ​​dat ze je als eerste op de lijst hebben geplaatst. Als je laat zien dat je waardeert wat ze voor je hebben gedaan, kun je een goede relatie behouden.

Wees vaag

Het is niet nodig om uitgebreid in te gaan op de reden waarom je het aanbod afwijst. Gewoon uitleggen dat je het gevoel hebt dat dit niet de juiste match is op dit moment in je carrière is voldoende. Als je echter de deur open wilt houden voor toekomstige kansen, kun je misschien beter specifieker zijn. Was de vergoeding niet voldoende? Is er een functie binnen het bedrijf waar je in de toekomst voor in aanmerking zou willen komen?

Blijf in contact

Als je een aanbod hebt afgewezen en een goede reputatie wilt behouden bij de recruiter waarmee je nauw hebt samengewerkt, wees dan niet bang om contact op te nemen via een netwerksite zoals LinkedIn. Het is een goede manier om op de hoogte te blijven van toekomstige kansen en ook voor hen om de nieuwste en beste ontwikkelingen in je carrière te zien. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan een kijkje op www.bvng.nl.