Samen in Zaken
Image default
Gezondheid

Hoe gezond zijn vegan proteine poeders eigenlijk?

Een vegan eiwit shake kan je echter helpen om in je behoeften te voorzien als je het moeilijk vindt om overdag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een aanvullende shake per dag is ook ideaal voor spieropbouw, want als je spieren wilt opbouwen heb je een verhoogde behoefte aan calorieën en eiwitten. Eiwit zorgt ook voor langdurige verzadiging, is een vegan proteïne poeder daarom ook ideaal als hulpmiddel bij het afvallen?

Wat is de biologische waarde van plantaardig proteine poeder?

De biologische waarde geeft aan hoe goed eiwit uit een voedingsmiddel kan worden omgezet in lichaamseigen eiwit en dienovereenkomstig kan worden gebruikt. Voedingsmiddelen met een bijzonder hoog aantal essentiële aminozuren, zoals kippeneieren met een waarde van 100, hebben daarom een hoge biologische waarde.

Dierlijke eiwitten hebben meestal een hogere biologische waarde dan eiwitten uit planten, omdat het aminozuurprofiel sterk lijkt op dat van de mens en het meer essentiële (vitale) aminozuren bevat.

In het algemeen is dierlijk voedsel beter in termen van biologische waarde, maar dat betekent niet dat plantaardig eiwit een tweederangs eiwit is. Aardappelen, soja of hennep hebben ook topwaarden. Veganistisch eiwitpoeder heeft ook een lagere biologische waarde dan wei-eiwit. Maar dat moet je niet afschrikken, want een slimme combinatie van verschillende veganistische eiwitbronnen tijdens de verschillende maaltijden verhoogt de biologische waarde.

Whey poeder

Op deze manier vullen de afzonderlijke componenten elkaar perfect aan: als een voedingsmiddel bepaalde aminozuren mist, kan je lichaam gewoon die uit een ander eiwitrijk, plantaardig voedingsmiddel gebruiken om het eiwit aan te vullen. Veel fabrikanten verkopen daarom een combinatie van veganistische eiwitpoeders, zogenaamde meercomponenten poeders, die gemakkelijk kunnen concureren met Whey poeder.

Plantaardige eiwitten hebben ook een groot voordeel: je lichaam heeft minder energie nodig om ze te metaboliseren. Het resultaat: je voelt je fitter.

Is veganistisch proteinepoeder gezond?

Dat hangt altijd af van de gebruikte ingrediënten, maar in het algemeen moet je het weten: Of het nu gaat om veganistisch eiwitpoeder of Whey – het is en blijft een voedingssupplement. Het is slechts een vegan aanvulling op je dieet en kan nooit een gezonde en evenwichtige voeding vervangen.

Welk veganistisch proteïne poeder is het beste?

Er zijn nu veel veganistische proteïne poeders op de markt in de meest uiteenlopende smaken. Een paar jaar geleden waren ze nogal moeilijk op te lossen en was het even wennen, maar sindsdien is er veel veranderd. We laten je kennismaken met de populairste plantaardige eiwitpoeders en vertellen je de voor- en nadelen van vegan proteïne poeder.

1. Rijsteiwit

Om rijsteiwit te maken wordt het eiwit uit de rijstkorrels gehaald. Dit wordt meestal gedaan met bruine rijst, die meer eiwitten bevat dan witte rijst. Vergeleken met andere eiwitbronnen heeft rijst een hoog aandeel essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is ook hypoallergeen (d.w.z. veroorzaakt nauwelijks allergieën) en wordt zeer goed verdragen. Als poeder smaakt het licht bitter en melig, maar de smaak is relatief neutraal. Veganistisch eiwitpoeder is verkrijgbaar in neutrale smaken, maar ook met chocoladesmaak.

2. Erwteneiwit

Erwteneiwit wordt meestal ook heel goed verdragen en het bevat meer ijzer dan andere eiwitpoeders. IJzer is een bestanddeel van rood bloedpigment. Het bindt zuurstof en zorgt voor het transport ervan naar de lichaamscellen. De smaak doet beslist denken aan erwten en de consistentie is wat zanderig.

3. Hennep-eiwit

Hennep-eiwit heeft niet alleen een goede biologische waarde, het zorgt ook voor een optimaal vetzuurpatroon, want het bevat veel ontstekingsremmende omega-3 vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur (ALA). Dit vetzuur, dat een belangrijke bouwsteen is van celmembranen, zorgt onder andere voor de ontwikkeling en functie van de hersenen. Je kunt hier nog meer gezonde omega-3 bronnen vinden. Hennep-eiwit levert ook gezonde vezels en veel vitale stoffen. Het smaakt licht nootachtig en kan in het begin even wennen zijn.

4. Soja-eiwit

Hoewel soja een uitstekende bron van eiwitten is, is het onderwerp de laatste jaren hevig bediscussieerd – en is soja zwaar bekritiseerd. Waarom? Soja bevat zogenaamde isoflavonen. Dit zijn secundaire plantenstoffen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, omdat hun chemische structuur lijkt op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Hierdoor ontstond het gerucht dat mannen man boobs kweken door soja-eiwitten te consumeren. Bovendien zou soja leiden tot onvruchtbaarheid, borstkanker veroorzaken en de vrouwelijke hormoonhuishouding negatief beïnvloeden.

Wat betreft de werking en invloed ervan op de hormoonhuishouding is er echter sprake van een all-clear. Bezorgdheid over bijwerkingen van sojaconsumptie is weerlegd door een groot aantal onderzoeken. Toch raden we je aan een sojavrij eiwitpoeder te gebruiken. Waarom? Omdat je als veganist waarschijnlijk toch al veel tofu, sojamelk of andere sojaproducten consumeert, is het zinvol om een andere eiwitbron in je dieet op te nemen. Hou je niet van tofu? Bereid het dan zo!

Wat is de beste manier om veganistisch eiwitpoeder op te lossen?

Je kunt je veganistische eiwitpoeder in een shaker mengen met water, sojamelk, amandelmelk of havermelk – afhankelijk van wat je het lekkerst vindt. Als alternatief kun je het door je cornflakes mengen of toevoegen aan een smoothie. Vergeet alleen niet dat melk en melkalternatieven extra calorieën en koolhydraten bevatten.

Door de slimme combinatie van verschillende, veganistische eiwitbronnen heeft plantaardig eiwitpoeder een hoge kwaliteit, vergelijkbaar met wei-eiwit. Probeer gewoon uit welk poeder jou het beste smaakt. Wij raden een vegan proteine poeder aan, omdat het je werkelijk alle aminozuren geeft die je dagelijks nodig hebt.

Veganistisch eiwitpoeder kan ook een nuttige aanvulling zijn op je fitnessdieet. Maar een shake is geen must, je kunt natuurlijk ook je eiwitbehoeft gemakkelijk dekken met prima gezonde, veganistische gerechten.