De Beste 4K-monitoren – Uw perfecte UHD-monitor – 2020

 

De beste 4K-monitoren

4K monitoren worden steeds populairder op het bureaublad en als uitbreiding voor notebooks. Geen wonder: de hoge-resolutie displays tonen teksten, foto’s en films veel scherper dan de klassieke FullHD displays. Bovendien zijn 4K-monitoren betaalbaarder geworden en kunnen steeds meer PC’s en Macs nu ultrahoge resolutie-inhoud weergeven – en de trend wordt steeds sterker. Reden genoeg voor ons om een vergelijkende test van de huidige 4K monitoren uit te voeren.

In deze test hebben we ons gericht op betaalbare en middelgrote 4K-monitoren met prijzen die variëren van ongeveer 300 tot 650 euro. We hebben ons ook beperkt tot monitoren met schermdiagonalen tussen 27 en 32 inch. Er zijn ook kleinere monitoren met een 4K-resolutie, maar je ziet nauwelijks verschil met de WQHD-resolutie, en lettertypes worden zelfs bij het schalen moeilijk te lezen.
Als u op zoek bent naar een kleinere kantoormonitor, lees dan ons overzicht van de beste PC-monitor. Daar vindt u 24- en 25-inch monitoren met WQHD-resolutie.

Als u niet veel geld wilt uitgeven aan een scherm met ultrahoge resolutie, zijn monitoren met TN-panelen een goede keuze. Er is een breed scala aan 4K monitoren beschikbaar voor minder dan 400 euro. Onze prijstip kost zelfs minder dan 300 euro.

Over het algemeen is de meerprijs voor een 4K met IPS-technologie echter de moeite waard, omdat TN-panelen een doorslaggevend nadeel hebben: als u de kijkhoek op de monitor verandert, veranderen de kleuren – trefwoord “kijkhoekstabiliteit”. Zo zijn TN-panelen in principe niet geschikt voor beeldverwerking. Zo was ook in onze testmonitoren met IPS-paneel de beeldkwaliteit duidelijk beter.

Welk systeem?

Apple’s macOS stelt standaard een aangesloten 4K-monitor in zodat de weergegeven inhoud overeenkomt met de grootte van de FullHD-resolutie. Dit betekent een perfect scherp beeld, maar ook zeer grote lettertypes en symbolen. In de praktijk is het zinvoller om de instelling “geschaald” in de systeeminstellingen onder “Monitoren” te activeren. Hier biedt het systeem dan de mogelijkheid om de resolutie stap voor stap te verhogen. Met de 27 en 28 inch monitoren die we hebben getest, vonden we de eerste twee zoomniveaus een prettig compromis tussen goed leesbare teksten en extra ruimte op het scherm. Het Apple systeem doet uitstekend werk bij het schalen en past de geïnstalleerde programma’s veel beter aan de hoge resolutie aan dan Windows.

Hardwarevereisten

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een 4K-monitor moet aan een aantal eisen worden voldaan. Dit begint met uw PC of laptop: Oudere computers zonder HDMI 1.4 of DisplayPort-verbinding kunnen de hoge resolutie vaak helemaal niet aansturen. Als u een oudere pc gebruikt, moet u controleren welke poort het is. Een blik op de grafische kaart is hier bijzonder nuttig. AMD grafische kaarten zijn sinds 2010 in staat om het bureaublad in 4K-resolutie uit te voeren.

Tevredenconsument

Bezoek de website voor meer informatie : https://tevredenconsument.nl/elektronica/de-beste-4k-monitoren/