Samen in Zaken
Image default
Zakelijk

Zo kun je voldoen aan de Europese droneregels

De afgelopen jaren zijn drones steeds populairder geworden. Veel regeringen zien drones echter ook als een gevaar. Ze kunnen het luchtruim immers verstoren. Daarom is enkele jaren geleden een verplicht vliegbewijs voor drones in het leven geroepen. Maar er zijn nog meer regels waar je rekening mee moet houden. Wil jij weten welke dit zijn? In deze blog leer je alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Tijd voor de officiële registratie

Ten eerste is het vereist dat jij jezelf registreert als drone-operator. Dit geldt wanneer jij een drone dat meer dan 250 gram weeg bestuurt of wanneer jij een drone bestuurt dat over een camera beschikt. Dit kun je niet alleen als persoon, maar ook als bedrijf doen. Daarbij hoort deze registratie in Nederland via de RDW te gaan. Na de registratiekosten te hebben betaald wordt je officieel erkend als drone-operator.

Zet je Operator ID op jouw drones

Na het registratieproces ontvang je een exploitantnummer oftewel een Operator ID. Deze ID dien je zichtbaar op al je drones te plaatsen. Op deze manier kunnen de autoriteiten meteen zien wie de eigenaar is van de drone. Het exploitantnummer kun je in de drone branden, maar ook een simpele sticker voldoet. Zo is voor iedereen duidelijk dat jij je aan de regels houdt.

Kies voor de juiste opleiding

Tevens dien je de juiste opleiding te hebben wanneer je een drone vliegt dat meer dan 250 gram weegt. In Nederland hoor je een Europees drone certificaat te hebben behaald. Met het EU dronebewijs heb je de A1 of A3 variant voor de simpele drones, terwijl een A2 bewijs juist voor het zwaardere geschut is. Let dan ook goed op dat je de juiste opleiding hebt gedaan voor de drone waarmee je wilt vliegen.

Wees goed verzekerd

Tot slot is het zaak om goed verzekerd te zijn. Daarbij is persoonlijke aansprakelijkheid de verzekering die je moet nakijken zodat je weet of schade die door jouw drone wordt veroorzaakt hieronder valt. Op deze manier ben je op alles voorbereid.