Welke soorten cryptomunten bestaan er?

Cryptovaluta wordt steeds populairder. Toch kan het voor een beginner nog steeds lastig zijn om je weg erin te vinden. Er zijn enorm veel verschillende soorten cryptovaluta. 919 cryptomunten om precies te zijn! Maar welke munt doet er nou echt toe? Lees snel verder als je antwoord op deze vraag wil!

De bitcoin en de altcoin

De bekendste cryptomunt is toch wel de bitcoin. Deze oermunt is gekoppeld aan blockchain. Na het succes van deze cryptomunt zijn er al snel veel verschillende nieuwe munten bijgekomen. Deze munten worden ook wel altcoins genoemd. Dit betekent eigenlijk alternatieven voor de bitcoin.

919 cryptomunten

En van die alternatieven zijn er nogal veel. Maar liefst 919. Niet elke cryptomunt levert evenveel op. Je kunt deze munten in verschillende categorieën indelen.

De top 8

De top 8 bestaat uit munten met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Deze munten nemen bijna 85% van de totale waarde van de cryptomarkt voor rekening. Dit zijn de belangrijkste munten. We komen op deze munten zo nog even terug!

34 munten

Hierna volgen 34 munten met een marktwaarde tussen de 100 miljoen dollar en de 1 miljard dollar. Dit is ook nog best een serieuze groep. Ze vertegenwoordigt nog 10% van de cryptomarkt. In deze markt vind je vooral veel nieuwkomers.

111 munten

Hierna zijn er nog 111 munten die een marktwaarde tussen de 10 miljoen dollar en 100 miljard dollar hebben. Een voorbeeld van een munt die hieronder valt is de digitale gulden, een Nederlandse cryptomunt.

De achterhoede

Na de 111 munten kom je in de achterhoede. Hier vallen nog 766 munten in. Deze munten hebben een marktwaarde van minder dan 10 miljoen dollar. De allerlaatste plek is voor Paccoin. Deze munt heeft een marktwaarde onder de 1 dollar!

Wie staan er precies in die top 8?

Nu ben je vast benieuwd geworden naar die top 8. Die zijn toch interessant om in te investeren. De top 8 bestaat uit een aantal munten waarvan de grootste natuurlijk de bitcoin is. Ben je geinteresserd in de bitcoin? Je kunt eenvoudig bitcoin kopen online, via bijvoorbeeld Bitvavo.

De munt die volgt op de bitcoin is de Ethereum. Benieuwd naar de koers hiervan? De ethereum koers kun je ook eenvoudig bekijken via Bitvavo!

Na de Ethereum volgt de Ripple, ook nog een vrij bekende speler binnen crypto. Deze top 3 vormt een klasse apart. Deze drie zijn samen goed voor een markwaarde van 77 miljard dollar. Oftewel driekwart van de totale cryptomarkt.

Op de plekken daar onder vind je nog de Litecoin, de Ethereum Classic, de NEM, de Dash en de IOTA.

Hopelijk ben je nu goed op de hoogte van alle soorten munten, en kun je een keuze maken waar je in wil investeren!