Samen in Zaken
Image default
Beauty en verzorging

Wat zijn probiotica?

Probiotica worden momenteel door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedefinieerd als levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer. Gangbare omschrijvingen voor probiotica zijn vriendelijke, nuttige of gezonde bacteriën. De term ‘probiotica’ is afgeleid van het Grieks en betekent ‘voor het leven’.

Waar vind je probiotica?

Probiotica komen van nature voor in het lichaam en ondersteunen het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen, infecties te bestrijden en het spijsverteringskanaal te bevolken voor een gezonde spijsvertering. Probiotica reguleren ook ontstekingen en versterken de immuunfunctie. Probiotica zitten al sinds onze geboorte in ons systeem. Wanneer een baby zich tijdens de bevalling in het geboortekanaal van de moeder bevindt, wordt hij/zij voor het eerst blootgesteld aan bacteriën van de moeder, waardoor de productie van het microbioom, oftewel de bacteriën, in het spijsverteringskanaal van de zuigeling begint.

Probiotica en ouder worden

Naarmate we ouder worden komt de productie van goede bacteriën, samen met de werking van het immuunsysteem, in het gedrang. Het gebruik van antibiotica, hoge stressniveaus, slechte voeding en omgevingsfactoren kunnen het bacteriële evenwicht in onze darmen verstoren, wat leidt tot een overproductie van ongezonde darmbacteriën.  Het verstoren van het microbiële evenwicht in het lichaam kan dan negatieve gevolgen hebben voor ons spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel, metabolisch systeem en immunologisch systeem.

Probiotica supplementen

Probiotica supplementen kunnen helpen essentiële goede bacteriën in het lichaam aan te vullen en kan ziekte voorkomen. Het gebruik van probiotica voor preventie en behandeling van verschillende aandoeningen is de laatste tien jaar dramatisch toegenomen. Volgens specialisten correleren veranderingen in het natuurlijke evenwicht van micro-organismen in het lichaam met menselijke ziekten. Daarom is het geheim van het herstel van je algehele gezondheid het in evenwicht brengen van de darmflora, wat bereikt kan worden door probiotica.

Hoe belangrijk is een gezonde darmflora?

We weten nu dat de darmflora een belangrijke rol speelt in de gezondheid: het immuunsysteem stimuleren, de gastheer beschermen, helpen bij de vertering en assimilatie van voedsel. De conditie en functie van het maagdarmkanaal is essentieel voor ons welzijn. Na de luchtwegen vormt het maagdarmkanaal het grootste lichaamsoppervlak, in grootte vergelijkbaar met een tennisbaan. Tijdens een normaal leven gaat er ongeveer 60 ton voedsel door dit kanaal. Naar schatting herbergt het ongeveer 100 biljoen levensvatbare bacteriën. Dit is ongeveer 10 keer het totale aantal cellen in het menselijk lichaam. Deze levende bacteriën zijn goed voor ongeveer 2-3 pond van het lichaamsgewicht en staan bekend als darmflora. Virussen, schimmels en protozoa kunnen ook aanwezig zijn, maar deze vormen normaal gesproken slechts een klein onderdeel van de totale populatie micro-organismen in gezonde mensen.

Samenstelling van maagdarmflora

De samenstelling van de maagdarmflora verschilt per individu, en ook tijdens het leven binnen hetzelfde individu. Vele factoren, zoals dieet, klimaat, veroudering, medicatie (vooral antibiotica), ziekte, stress, pH, infectie, geografische ligging, ras, sociaal-economische omstandigheden en levensstijl kunnen dit evenwicht verstoren. Darmflora heeft een diepgaande invloed op voedings-, fysiologische en beschermende processen.

Nuttige bacteriën

Voor een optimaal darmflora-evenwicht zouden de nuttige bacteriën, zoals Lactobacillen en Bifidobacteriën, moeten overheersen en een barrière vormen voor binnendringende organismen. De meerderheid van de darmflora van een gezond persoon zou goede bacteriën moeten zijn. De darmflora biedt bescherming tegen een groot aantal ziekteverwekkers en gisten zoals Candida albicans. Hoe groter de onbalans, hoe groter de symptomen. Het gebruik van probiotica is misschien wel de meest natuurlijke, veilige en verstandige aanpak om het evenwicht van het darmecosysteem te bewaren.

Hoe werkt probiotica?

Probiotica moduleren de samenstelling van de darmmicroflora. De overleving van ingenomen probiotica in verschillende delen van het maagdarmkanaal varieert. Deze specifieke verandering kan enkele dagen na het begin van de consumptie van het probiotische preparaat te zien zijn, afhankelijk van de capaciteit en de dosering. Probiotica moeten regelmatig worden ingenomen om eventuele gezondheidsbevorderende eigenschappen te laten voortduren.

Hoe belangrijk zijn probiotica voor de gezondheid?

Probiotica worden nu in veel landen op grote schaal gebruikt door consumenten en in de klinische praktijk, en hun voordelen voor de gezondheid worden uitgebreid onderzocht, vooral in de laatste decennia. De behoefte aan vervangende therapeutische benaderingen om de bijwerkingen van farmacologische behandelingen te ondervangen en het overmatig gebruik van antibiotica tegen te gaan, heeft het onderzoek naar probiotica gestimuleerd, omdat ze een veelheid aan aandoeningen van uiteenlopende ernst aanpakken.