Samen in Zaken
Dienstverlening

Wat is rigging en hoe werkt het?

Wat is de betekenis van de term rigging?

Met rigging wordt al het materiaal bedoeld dat nodig is om bij evenementen audiovisuele techniek de lucht in te hijsen. Je moet hierbij denken aan techniek zoals geluidsinstallaties en evenementenverlichting. Zeker bij een grote locatie is het hebben van de juiste rigging cruciaal. Hoe meer mensen in een zaal of op een veld staan, hoe groter de afstand is die geluid moet afleggen. Met behulp van de juiste materialen til je als het ware de geluidsbron de lucht in. Zo wordt het geluid verder verspreid zonder dat er daarvoor mensen in de weg staan. Ook is rigging onwijs handig als je kijkt naar tribunes. Mensen die hoog zitten en ver weg van het podium moeten ook kunnen horen en zien wat er op de stage gebeurt. Met behulp van geluidsboxen en videoschermen die worden bevestigd aan trussen kunnen ook deze mensen van het evenement genieten. Het belang van rigging op je evenement is dus enorm.

Welk type evenement maakt vooral gebruik van rigging?

In feite maakt het niet veel uit welk type evenement je organiseert. Als het een professioneel event is dan is rigging noodzakelijk. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een theatershow van een cabaretier of aan een concert van een grote artiest. Maar ook zakelijke evenementen hebben enorm veel baat bij het gebruiken van deze materialen. Zo kan een congres of een beurs een enorme boost krijgen in professionaliteit als er gebruik wordt gemaakt van rigging.

Hoe werkt rigging?

Rigging is de verzamelterm voor alle materialen die nodig zijn om audiovisuele techniek de lucht in te krijgen bij evenementen. Hier is een aantal zaken voor nodig. Ten eerste is daar de truss. Dit is een aluminium constructie die speciaal gebouwd is om veel gewicht te kunnen dragen. Deze maken gebruik van kruisbalken om extra stevigheid te garanderen. De trussen zelf zijn door hun materiaal erg licht in gewicht. Dit maakt het makkelijk om ze te vervoeren. Daarbij komt ook nog de motortakel en de daarbij horende accessoires zoals de kettingen en controllers. De motortakel wordt met behulp van kettingen aan het plafond van de evenementenlocatie vastgemaakt. De andere kant wordt bevestigd aan de trussen waaraan de verlichting en audio-installaties zitten. Met behulp van een controller kan dit gevaarte op afstand omhoog getakeld worden.

Installeren door professionals

Houd rekening met het feit dat dit gaat om zware apparatuur en werken op hoogte. Omdat deze combinatie zeer gevaarlijk is, mogen alleen gecertificeerde partijen de rigging installeren. Als jij gebruik wilt maken van deze materialen is het zaak dat je een partij kiest die zowel kan leveren als kan installeren. Als je voor een lange periode gaat huren, check dan tevens of de beoogde partij de takels en trussen jaarlijks kan keuren. Dit is namelijk verplicht. Zo weet jij zeker dat je de perfecte partij kiest om je rigging bij af te nemen.

https://riggingbox.nl/