Samen in Zaken
Image default
Huishoudelijk

Waar kunnen slaaphulpmiddelen mee helpen?

Heb je altijd moeite om in slaap te vallen? Er zijn veel middelen die kunnen helpen een betere nachtrust te krijgen. De gewichtsdeken is daar een van. Deze deken staat ook wel bekend als drukdeken, zwaartekrachtdeken, of gewoon een verzwaarde deken. Het is oorspronkelijk gemaakt om mensen met sensorische verwerkingsstoornissen zoals autisme te helpen als een niet-medicinale en natuurlijke vorm van therapie om hun angsten te verlichten of te kalmeren wanneer ze gestrest zijn. de zware therapiedeken geeft het gevoel alsof je ingepakt bent. De fysieke verbinding die je voelt zorgt voor warmte en geborgenheid en helpt het lichaam te ontspannen.

Gebruik een verzwaringsdeken

Gewichtsdekens zijn gebruikt om de symptomen te verminderen of te beheersen van:

–          Slaapstoornissen

–          Zenuwaandoeningen

–          Stemmingsstoornissen zoals depressie en angst

–          Posttraumatische stressstoornis en paniekstoornis

–          Restless Leg syndroom

–          Artritis, fibromyalgie en pijn

–          Algemene stress

Onderzoek toont aan dat gewichtsdeken therapie een soort fysieke verbinding creëert die een heleboel gunstige effecten heeft op hormonen die het zenuwstelsel beïnvloeden, zowel gemoedstoestand als stressniveaus.

Verhoogt oxytocine

De druk van een verzwaardeken lijkt op een knuffel en geeft warmte en een gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat een knuffel het hormoon oxytocine in het lichaam brengt, wat helpt om een gevoel van ontspanning te creëren zodat je je op je gemak voelt. Oxytocine vertraagt ook de hartslag en verlaagt de bloeddruk, waardoor het lichaam zich ontspant, wat weer resulteert in een betere slaap.

Geeft dopamine en serotonine vrij

Een verzwaardeken zorgt voor een zachte maar diepe druk die diep in het lichaam doordringt. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze “diepe aanrakingsdrukstimulatie” of “proprioceptieve druk” de afgifte van twee hersenchemicaliën bevordert: dopamine en serotonine. Deze hebben kalmerende effecten die angst, stress en depressie bestrijden.

Een boost van melatonine

Wanneer de verzwaardeken serotonine stimuleert, komen ook melatoninehormonen vrij. Deze bevorderen de slaap en helpen bij het reguleren van de slaapcyclus. Dat is het mooie van een verzwaarde deken. Over het algemeen creëert de druk van de deken een kalmerende omgeving die bevorderlijk is om te slapen, zodat de gespannen, angstige, rusteloze persoon de slaap kan krijgen die hij nodig heeft. Er zijn verschillende soorten slaapmiddelen, bijvoorbeeld de verzwaringsdeken of het verzwaringsvest.

https://www.sensolife.nl/c-4628966/verzwaringsdekens/