Samen in Zaken
Image default
Rechten

Stappenplan: wat te doen na een bedrijfsongeval

Stel dat je betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval en je hebt daardoor letsel en schade opgelopen. Je wilt een schadevergoeding voor al deze kosten veroorzaakt door het ongeval claimen. Maar wie is er aansprakelijk voor het ongeval? Wat moet je nu precies ter plaatse regelen? En wat dien je later te regelen? Het aansprakelijk stellen van de dader en het uiteindelijk claimen van een schadevergoeding kan een lastig proces zijn. Vooral als het bedrijfsongeval recentelijk is gebeurd en je vooral nog verward en verdrietig bent. In dit artikel zetten wij daarom voor jou op een rijtje wat je na een bedrijfsongeval moet doen om je letselschade vergoed te krijgen. 

  1. Documenteer het bedrijfsongeval

Zorg er als allereerst voor dat je zoveel mogelijk van het bedrijfsongeval documenteert. Zijn er getuigen? Noteer dan de contactgegevens van deze getuigen. Ook is het belangrijk om foto’s van de situatie te maken. Je kunt dit op dit moment natuurlijk ook door iemand anders laten doen. Maak bijvoorbeeld foto’s van de kapotte machine die het ongeval op werk heeft veroorzaakt. 

  1. Meld je bij een arts

Bovendien is het belangrijk om je zo snel mogelijk bij een arts te melden, zodat hij/zij jou kan onderzoeken. Dit onderzoek zal uiteindelijk jouw bewijs zijn dat je het letsel ook daadwerkelijk door het ongeval hebt opgelopen. Tijdens de letselschadeprocedure zul je namelijk moeten kunnen aantonen dat er een verband tussen jouw medische aandoeningen en het ongeval is. Zorg ervoor dat jouw arts jouw lichamelijk letsel duidelijk noteert in jouw medisch dossier. Ook de weken en maanden erna is het belangrijk dat jouw gezondheid goed wordt bijgehouden in het medisch dossier. Jouw medisch dossier zal later namelijk dienen als bewijsmateriaal. 

  1. Wederpartij aansprakelijk stellen

Voordat je een schadevergoeding kunt claimen, dien je eerst de wederpartij aansprakelijk te stellen. Zo stuur je een schriftelijke aansprakelijkstelling naar de tegenpartij of zijn/haar verzekeraar met een beschrijving van het bedrijfsongeval, de (toekomstige) schade en de mededeling dat jij de tegenpartij aansprakelijk stelt voor de letselschade die je hebt opgelopen. Bij bedrijfsongevallen dien je je werkgever aansprakelijk te stellen. Jouw werkgever zal dan zijn bedrijfsongevallenverzekering inschakelen.

  1. Het claimen van de schadevergoeding

Zodra de tegenpartij erkent aansprakelijk te zijn, kun jij alle schadeposten als gevolg van jouw letsel claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Zorg ervoor dat je daarom al jouw onkosten goed bijhoudt. Van ziekenhuiskosten, reiskosten en studievertraging tot aan inkomensverlies. 

Stel nou dat de tegenpartij zijn/haar aansprakelijkheid slechts gedeeltelijk of helemaal niet erkend. Dan kun je naar de rechter gaan voor een oordeel. Houd er rekening mee dat de schadevergoeding ook maar gedeeltelijk wordt uitgekeerd als de aansprakelijkheid maar gedeeltelijk wordt erkend. 

  1. Een voorschot aanvragen

Na het bedrijfsongeval zullen jouw kosten vooral de eerste tijd na het ongeval flink oplopen. Deze kosten zul je zelf moeten betalen totdat je jouw schadevergoeding krijgt. Heb jij het geld voor deze letselschade kosten niet of wil jij dit niet zelf betalen? Dan heb je de mogelijkheid om bij de tegenpartij een voorschot op de te claimen schadevergoeding aan te vragen.  

De conclusie

Na een bedrijfsongeval is het belangrijk om de situatie van het bedrijfsongeval zo goed mogelijk in kaart te brengen. Ga ook naar een arts zodat hij/zij jouw letsel zo snel mogelijk kan vaststellen. Dit zal later in het proces belangrijk zijn voor het claimen van een schadevergoeding. Vervolgens is het tijd om de wederpartij aansprakelijk te stellen en de schadevergoeding te claimen.