Samen in Zaken
Dienstverlening

Ontwikkel Leiderschapsvaardigheden – Empathie Leren en Welk Effect het op Jouw Communicatie heeft

“Heb je ooit al in mijn schoenen gelopen?” Als dat niet zo is, kan je onmogelijk weten hoe het voelt. Of het nu het verlies van een geliefde, kind of gewoon een slechte dag op het werk is; het is moeilijk om andere mensen te begrijpen en te weten wat ze doormaken.

Empathie is het begrip en het gevoel van andermans gevoelens. Empathie leren is een erg belangrijke leiderschapsvaardigheid. Hoe moeilijk maak jij empathie in je hart voor anderen?

Het eerste waar je mee moet beginnen is jezelf. Leer om je eigen gevoelens te benoemen. Als je een sterk gevoel hebt, zoek er dan een titel bij; kwaadheid, blijheid, dankbaarheid. Door beter te leren hoe jij je eigen emoties voelt, zal je de gevoelens van anderen beter begrijpen.

Leer om de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van anderen te lezen. Er zijn meer manieren om te luisteren dan gewoon met onze oren. Neem de tijd om de persoon waarmee je communiceert te bekijken. Je hebt geen uitgebreide cursus lichaamstaal nodig om te weten wat een strenge blik en gekruiste armen betekent.

Neem de tijd om dingen over de manier waarop iemand beweegt en reageert binnen zijn omgeving op te merken.

Oefen luisteren zonder te onderbreken. Geef de persoon tijd om hun gedachte af te maken voor je je eigen gedachte zegt.

Wees niet defensief, sta jezelf en anderen toe om een positieve, open dialoog aan te gaan.

Maak een lijst van de gevoelens waarvan jij denkt dat de andere persoon die voelt, ga er nooit van uit dat je gelijk hebt, praat met hen over hoe ze zich voelen op een later moment. Dit is een beetje zoals reflecteren, als een persoon iets zegt, zeg jij het terug om er zeker van te zijn dat je het juist hebt. Denk hieraan als “emotionele reflectie.”

Als je een echt gevoel van empathie ontwikkelt, kan je niet veronderstellen hoe ze zich voelen, maar je kan in de rol van hun pijn begrijpen kruipen. Hoe hard we ook proberen, het zal vrijwel onmogelijk zijn om het verlies van een partner of kind volledig te begrijpen, maar door de bovenstaande tips gebruiken, kunnen we streven naar een betere communicatie door beter de gevoelens van anderen te begrijpen.

Als je echte empathie ervaart voor iemand, kan je dingen in een ander licht accepteren. Als we beter begrijpen hoe onze partner, geliefde, vriend, medewerker voelt, zijn we meer verbonden met hen.

Lees meer over leiderschap met  IvPP

 

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.ivpp.nl/leiderschap/training