Samen in Zaken
Image default
Banen en opleidingen

De impact van robotisering op het werk van de mens

Het werk van mensen wordt steeds meer overgenomen door apparaten. Hoe verandert de robotrevolutie onze manier van leven? Robotisering heeft negatieve gevolgen maar er zijn ook veel voordelen van robotisering. Wat zijn deze gevolgen en wat voor impact heeft het op het werk van de mens? Zijn we dadelijk allemaal werkloos? Dat lees in je deze blog.

Ons werk veranderd

Meer automatisering heeft invloed op ons werk. Naar schatting zullen twee tot drie miljoen banen in Nederland verdwijnen als gevolg van automatisering. De coronapandemie heeft de digitalisering versneld. Door corona worden bedrijven gedwongen om nieuwe technologieën en automatisering te omarmen. Op verschillende niveaus zal ons werk veranderen. Dus niet alleen laaggeschoolde banen wordend door automatisering geraakt, maar ook hbo-banen verdwijnen.

Nieuwe soorten werk

Meer nieuwe technologieën leveren ook werkgelegenheid: 97 miljoen nieuwe banen. Er is dus meer werkgelegenheid, maar het probleem hierbij is dat iedereen die zijn baan ziet verdwijnen niet de juiste vaardigheden heeft voor de nieuwe banen op de arbeidsmarkt. Robot en AI kunnen veel data-gedreven taken op zich nemen en daardoor kunnen medewerkers gaan samenwerken om werkzaamheden sneller en efficiënter uit te kunnen voeren. Die ontwikkeling zorgt weer voor nieuwe soort banen, waarbij de nadruk ligt op het samenwerken tussen mensen en robots.

Robots in de zorg

Zorgrobots worden in zorginstellingen bij mensen thuis ingezet op sociaal gebied. Ze kunnen praten met eenzame ouderen, stellen dementerende ouderen vragen om hun geheugen te trainen en ze kunnen vergeetachtige ouderen herinneren om medicatie in te nemen. Deze zorgrobots worden ondersteunend ingezet. De zorgrobots zijn een goede toevoeging in de zorg. Dit is dus een goed voorbeeld van het efficiënt samenwerken tussen robot en de mens.

Verzet tegen robotisering

Door deze ontwikkelingen zijn er veel demonstraties tegen robots en kunstmatige intelligentie. Mensen zijn bang dat AI banen gaat kosten, wat massawerkloosheid zal veroorzaken. Begin april was er een vlaag aan paniek rondom AI. Elon Musk riep op tot een ontwikkelpauze en schreef een brief aan de wereld waaraan hij vroeg om zes maanden ‘’rustig aan’’ te doen met de ontwikkeling van CPT4.

 

https://blankersschoon.nl/robotisering/