Samen in Zaken
Auto's en Motoren

Alles over bijtelling

Wat is bijtelling? Hoe werkt bijtelling? Hoe hoog is de bijtelling? Er zijn veel vragen omtrent bijtelling bij een auto van de zaak die wij onderstaand voor u hebben opgesomd samen met de antwoorden op deze vragen.

 

Wat is bijtelling?

Bijtelling is van toepassing op leaserijders die per jaar meer dan 500 kilometer privé rijden met de auto van de zaak. Het zijn de fiscale kosten van het privégebruik van het voertuig. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen vermenigvuldigt u dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat voor u van toepassing is.

 

Bijtelling berekenen

We geven een voorbeeld van hoe u de bijtelling gemakkelijk kunt berekenen. Stel de auto van de zaak heeft een cataloguswaarde van € 25.000, een bijtelling van 22% en u heeft een eigen bijdrage van € 1200 per jaar. De bijtelling bedraagt dan 22% van € 25.000 minus € 1200 = € 4.300,- per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief inkomstenbelasting bijvoorbeeld 42% is dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 42% van € 4.300,- dus € 1806,- bijtelling per jaar.

 

Ook bijtelling op elektrische auto?

Bijtelling van een elektrische auto is gunstiger dan die van benzine- of dieselauto’s. Het kabinet stimuleert ‘schoon rijden’ en wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto’s in Nederland rijden. Daarom wordt het rijden van elektrische auto’s gestimuleerd door middel van een lagere bijtelling. In 2020 bedraagt de bijtelling van een elektrische auto 8 procent over de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde. In de komende jaren zal dit percentage stapsgewijs omhoog gebracht worden.

 

Kan ik bijtelling voorkomen?

Het is mogelijk om de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen. Hiervoor dient u een kilometerregistratie bij te houden, waarmee u kunt bewijzen dat u op jaarbasis maximaal 500 kilometer privé heeft gereden met de auto. Dit kan worden aangetoond door middel van een  sluitende kilometerregistratie, wat met een GPS kilometerregistratiesysteem van TrackJack zeer gemakkelijk gaat.

https://www.trackjackeurope.com/