Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen, welke subsidies zijn er?

Niet alleen voor particulieren maar ook voor ondernemers is het lucratief om voor zonnepanelen te kiezen. Je kunt er flink mee besparen op de energiekosten, die in een zakelijk pand flink kunnen oplopen. Als je voor het uitoefenen van je bedrijf ook nog gebruik maakt van machines dan is de energierekening nog veel hoger. Als je zakelijk wilt overstappen op zonne-energie dan kun je gebruik maken van de beschikbare zonnepanelen subsidies voor ondernemers. Afhankelijk van je situatie zijn er diverse mogelijkheden om de kosten voor het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken. 

De overheid wil bedrijven laten verduurzamen

Niet alleen woningen moeten worden verduurzaamd, ook bedrijven moeten hun bijdrage leveren. Dat betekent niet alleen dat bedrijfswagens bij voorkeur elektrisch zijn, maar ook dat bedrijfspanden worden verduurzaamd. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Op deze website lees je hierover alles wat je moet weten. Wat het extra aantrekkelijk maakt is dat je als ondernemer subsidie kunt krijgen in de vorm van belastingvoordeel als je besluit om zonne-energie te gaan gebruiken. Zo is er de Milieu Investeringsaftrek (MIA), op grond waarvan je tot 36% van de investeringskosten kunt aftrekken van je fiscale winst. De hoogte van de aftrek hangt af van het milieueffect van de genomen maatregelen. Via de Variabele Aftrek Milieu Investering (VAMIL) kun je zelf bepalen wanneer je de investering voor zonnepanelen afschrijft. In dat jaar wordt je fiscale winst fors verminderd en betaal je dus veel minder belasting. De aftrek bedraagt maximaal 75%. 

Zorg dat je geen fiscaal voordeel mist

Als je zonnepanelen aanschaft voor je bedrijf, zorg dan dat je geen enkel fiscaal voordeel over het hoofd ziet. Lees je dus goed in voordat je de investering doet en bepaal, eventueel samen met je financieel adviseur of boekhouder, wanneer je de investering het beste kunt doen en wat voor jou het meest gunstige moment is om de kosten als afschrijving op te voeren. De regels veranderen soms jaarlijks, dus zorg ervoor dat je de juiste bronnen raadpleegt voor de meest actuele informatie. Vooral de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is voor ondernemers een vaak geraadpleegde bron.