Samen in Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Vermogensrendementsheffing, kort uitgelegd

Vermogensrendementsheffing, kort uitgelegd.

In 2001 is de Nederlandse Wet uitgebreid met de Wet voor inkomstenbelasting. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende vormen van inkomsten, oftewel boxen. Box 3 bestaat uit de inkomsten uit sparen en beleggen. De inkomsten die je vergaard uit je opgebouwde vermogen uit Box 3 zijn onderhevig aan de vermogensrendementsheffing. In de volksmond wordt dit ook wel eens de vermogensbelasting genoemd.

Vrijgesteld vermogen

Betekent dit dat je over al het vermogen dat je hebt opgebouwd uit sparen en beleggen belasting betaald? Nee, dat zeker niet. In Nederland heb je recht op een vrijgesteld vermogen, oftewel een heffingsvrij vermogen. De hoogte van dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de Nederlandse overheid. In 2021 is dit vastgesteld op €50.000. In het geval van een fiscale partner wordt dit bedrag verdubbeld: €100.000. Dit bedrag is flink toegenomen ten opzichte van 2020, waarbij het vrijgesteld vermogen werd vastgesteld op €30.864, en €61.692 met een fiscale partner. 

Belastingvrij sparen

Is het vrijgesteld vermogen tevens het bedrag dat u belastingvrij kan en mag sparen? Nee, dat is niet het geval. Hoeveel spaargeld je belastingvrij kunt sparen hangt naast het vrijgesteld vermogen ook af van je eventuele schulden. Met andere woorden, je betaalt alleen een vermogensrendementsheffing wanneer je na het aftrekken van je schulden en het vrijgesteld vermogen nog steeds een positief bedrag over houdt. 

De hoogte van de vermogensrendementsheffing

Hoe wordt de hoogte van de vermogensrendementsheffing bepaalt? Dit hangt eigenlijk volledig af van je vermogen. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger de belasting die je betaalt. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen je opgebouwde vermogen ontstaan uit sparen en beleggen in de vorm van een spaar- en een beleggingsdeel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. 

Het kan soms lastig zijn om je financiële situatie volledig in kaart te brengen. Toch is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Het is daarom aan te raden om op zoek te gaan naar een financieel adviseur die je helpt om je persoonlijke situatie overzichtelijk te maken en te houden.

 

https://www.scildon.nl/vermogensopbouw/wat-is-vermogensrendementsheffing/