Samen in Zaken
Image default
Onderwijs

Tips voor wie op zoek is naar de perfecte stage

Op zoek naar een stage? Veel bedrijven zitten met een groot personeelstekort, en zijn dus hard op zoek naar iemand die hen wil helpen. Wie op internet zoekt, kan genoeg stage vacatures tegenkomen. In sommige sectoren, zoals de zorg en de ICT, is er dan weer een tekort aan stageplekken. Welke stage past nu het best bij jou, waar moet je op letten wanneer je een stage zoekt? En mocht je nu die perfecte stage gevonden hebben, hoe zorg je er dan voor dat de recruiter ook daadwerkelijk voor jou kiest? Hierbij wat handige tips die ervoor kunnen zorgen dat jij de perfecte (leerzame) stageperiode tegemoet gaat.  

Die droombaan komt echt nog wel 

Begin op tijd met zoeken, is de eerste en tegelijkertijd de meest belangrijke tip. Ga niet pas op zoek naar een stageadres in de week dat jouw afstudeerstage moet beginnen. Zorg dat je vooraf op een rijtje hebt aan welke eisen moet voldoen voor jouw opleiding, maar ook aan welke eisen het moet voldoen voor jezelf. Misschien heb je wel een droombedrijf waar jij wilt werken, maar past de stage die zij aanbieden niet goed bij jou. Toch doen? Beter van niet: zorg dat je echt op je plek zit, dan ontwikkel jij je vanzelf (en komt die droombaan alsnog). 

Gebruik je netwerk, online en offline 

Zoek je een stage in een sector waarin weinig plaatsen voorhanden zijn? Reageer dan alsnog op online advertenties, maar probeer ook zelf uit je schulp te kruipen. Gebruik je netwerk: LinkedIn is een plaats waar professionals en aanstaande stagaires in contact kunnen komen met elkaar. Ken je iemand die ergens werkt waar jij stage wil lopen? Gebruik die connectie! Een andere tip: probeer via docenten in contact te komen met oud-studenten. Zij kunnen je vaak aan een stageplek helpen die past bij wat jij graag wil leren. Ook hebben veel opleidingsinstituten een stagebureau, wanneer zij geen vacatures hebben klaarliggen kunnen ze je in ieder geval helpen met het zoeken. 

Bereid je goed voor op het gesprek 

Mocht het dan zover zijn dat jij de ideale vacature gevonden hebt (nogmaal, begin op tijd met zoeken!) dan is het tijd om te solliciteren. Toch het meest spannende onderdeel. Maak een heldere CV, schrijf een goede brief. Online zijn veel tips te vinden hiervoor. Wanneer je dan wordt uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je haar goed zit en je passende kleding aantrekt. Belangrijker: zorg dat je op tijd bent, en zorg dat je goed voorbereid bent! Een sollicitatiegesprek voor een stage  gaat niet om het beantwoorden van vragen: presenteer je plannen en vertel wat jij wilt bereiken. Reken maar dat jij dat gesprek rockt!