Samen in Zaken
Image default
Winkelen

Rugzakken – kenmerken en functie

De rugzak, die zijn oorsprong vindt in de wandel- en bergsport en zijn voorganger heeft in de fietstas waarmee mensen altijd al lasten op hun rug droegen, is een onmisbaar onderdeel geworden van het moderne stadsbeeld. Of het nou schoolkinderen, werkende mensen of gepensioneerden zijn; 
iedereen maakt gebruik van de praktische voordelen van de rugzak. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om zware voorwerpen zoals boeken te dragen en vooral ook gemakkelijker voor de rug dan een schoudertas.

Een rugzak is een houder voor het vervoer van voorwerpen die op de rug over de schouders wordt gedragen met behulp van riemen. Rugzakken kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals stof, flexibel plastic of leder.

Rugzakken zijn er in vele maten en volumes. Als de rugzak bijzonder groot is, zijn er extra riemen voor de heupen; de riemen zijn over het algemeen ook dikker gevoerd. Er zijn ook verschillende extra’s, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Rugzakken worden gebruikt op het werk, in de vrije tijd of voor sport. Hoofdzakelijk wanneer de drager beide handen vrij wil hebben voor andere activiteiten. De rugzak zorgt voor een optimale verdeling van de last, wat, in tegenstelling tot het dragen van bagage aan één kant, gemakkelijker is voor de ruggengraat.

De rugzak kan gemaakt zijn van leder, katoen, linnen of synthetische vezels. Aangezien bagage sterk kan variëren in grootte, vorm en textuur, is er een breed scala aan rugzakken beschikbaar.