Machinaal bestraten: de nieuwste technische innovatie

Waar de meeste mensen bij het vak van stratenmakers denken aan de eeuwenoude ambacht waarbij de vakman zwaar lichamelijke arbeid verricht, is dat bij RoadPrinter al lang niet meer aan de orde. RoadPrinter is een pionier op het gebied van machinaal bestraten waarbij de lichamelijke arbeid verlicht of vervangen wordt door machinale ondersteuning. Hierdoor zijn de werkzaamheden dankzij het machinaal bestraten lichamelijk stukken minder belastend. Hierdoor raken stratenmakers minder snel en minder vaak arbeidsongeschikt door het werk wat zij doen. Arbotechnisch is deze technische ontwikkeling een enorme vooruitgang, omdat het werken binnen de door hen als verantwoord gestelde normen daadwerkelijk haalbaar is.

Duurzaam en verantwoord ondernemen

Door het werk van de medewerkers te ondersteunen met machines bij het machinaal bestraten, draagt RoadPrinter bij aan een meer gezonde werkomgeving voor haar medewerkers. De stratenmaker is minder snel geblesseerd en hun lichaam slijt minder dan voorheen het geval was. Machinaal bestraten heeft nog meer duurzame voordelen. Zo werkt de machine op elektriciteit in plaats van brandstof wat minder schadelijk is voor de omgeving en natuur. Ook gaan de werkzaamheden sneller, dit maakt dat de omgeving minder lang hinder heeft door het werk. Met het toenemende verkeer in Nederland en het belang van een goede doorstroom van het verkeer is dat een zeer waardevol kenmerk van machinaal straten.

Recyclen van origineel materiaal

Oude materialen zijn vaak stukken zwaarder dan de huidige stenen waarmee men bestraat. Omdat de arbowetgeving grenzen stelt aan het gewicht waarmee stratenmakers mogen werken, is het vaak niet mogelijk om oude materialen opnieuw te gebruiken bij herbestrating. Door het inzetten van machines is dat wel mogelijk. Dit heeft meerdere voordelen: oude materialen krijgen een tweede leven waardoor er minder verspilling is. Omdat er geen nieuwe materialen gekocht hoeven worden, worden de kosten van het project gedrukt en de straten behouden hun oorspronkelijke uitstraling. De omgeving kan het namelijk vaak waarderen als het straatbeeld hetzelfde blijft.

https://www.roadprinter.nl