Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Is netwerken belangrijk voor jouw online onderneming?

Dit artikel gaat over het belang van netwerken, ook als je onderneming online is. We gaan eerst in op wat online ondernemen is, vervolgens op netwerken en we sluiten met het genoemde belang.

 

Wat is online ondernemen?

Een bekend voorbeeld van een online onderneming is een webshop. Een ander voorbeeld is het maken van websites voor anderen en helpen bij hun online presentie. Teksten schrijven is een ander voorbeeld. Apps ontwikkelen. Online adviezen geven. In opdracht researchwerk doen. Al die activiteiten hebben gemeen dat de interactie met de klant online plaatsvindt. Dat kan middels e-mails, chatten of een app. Wat uiteindelijk aan de klant wordt geleverd, kan een online dienst zijn, een online product, zoals een video, of een fysiek product, zoals in het geval van een webwinkel.

 

Netwerken

We praten van netwerken als men zakelijk contacten onderhoudt met mensen die van nut kunnen zijn voor je loopbaan en waar hier het accent op ligt, namelijk je onderneming. Ze kunnen deuren, niet alleen fysieke, voor je laten opgaan. Het zijn mensen waarmee je van gedachten kunt wisselen over zaken die voor je onderneming van belang kunnen zijn. Je ontvangt informatie en adviezen van mensen in je netwerk, die je verder kunnen helpen. Dat is niet hetzelfde als een vriendenkring. Vrienden kunnen je ook verder helpen, maar daar is de relatie niet in de eerste plaats op gericht. Die is persoonlijker van aard.

 

Netwerken en je online onderneming

Dat je onderneming online werkt, maakt niet dat het netwerken anders wordt. Het doel is hetzelfde en de manier hoeft ook niet te veranderen. Als je bedrijf niet online is, kan je nog altijd email gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwsbrief te verspreiden in je netwerk. Als iemand vindt dat die interessant kan zijn voor iemand anders, dan kan die de nieuwsbrief doorsturen. Als je wel een online onderneming hebt, kan je nog altijd naar fysieke bijeenkomsten gaan, waar ook mensen van je netwerk naar toe komen. Laatstgenoemden kunnen je dan voorstellen aan andere mensen.