Internet vergelijken, hoe begin je eraan?

Een leven zonder internet kunnen we ons niet meer voorstellen. Voor werkgevers, scholen, dienstenondernemingen, … et cetera is het vandaag de dag niet meer dan normaal dat absoluut iedereen thuis over een stabiele internetverbinding beschikt. Zelfs voor een afspraak bij de huisdokter, is het internet populairder dan de telefoon. Logischerwijze zijn er dan ook tientallen internetaanbieders beschikbaar op de markt, elk met verschillende plannen en deals. Hoe slaag je er nu in er de beste deal uit te kiezen? Welke zaken zou je moeten nagaan bij het vergelijken van de verschillende internet abonnementen? Internet vergelijken is een hele klus waar wij jou graag een handje bij helpen. Hieronder vind je de belangrijkste tips!

Ga na welk plan er aansluit bij jouw persoonlijkheid
Internet wordt zelden alleen aangekocht. De overgrote meerderheid van de bevolking maakt gebruik van combinatiepakketten waarin internet, tv en telefoon verwerkt zijn. Nu, in het jaar 2020, zijn vaste telefoontoestellen eerder zeldzaam en daarom is het ook mogelijk een plan dat enkel bestaat uit internet en tv, aan te schaffen. Diegenen die de internetkosten van hun mobiele telefoon ook graag verwerken in hetzelfde pakket, kunnen deze optie uiteraard ook toevoegen aan hun internet abonnement. Denk eens grondig na over de gewoontes van jouw familie vooraleer je beslist welk plan het beste bij jullie voorkeuren aansluit.

Bespaar door prijsvergelijking
Wanneer je hebt besloten wat voor pakket er bij jou past, is het tijd om de verschillende internetaanbieders tegen elkaar uit te spelen. Internet vergelijken is nodig om te voorkomen dat je nodeloos te veel gaat betalen voor jouw aansluiting. Start met de verschillende marktspelers te vergelijken. Doe een marktonderzoek en ga de prijsverschillen voor dezelfde of vergelijkbare pakketten tussen de vele providers, zorgvuldig na.

Koop geen overbodige extra’s bij je abonnement
Het is vanzelfsprekend dat de providers zullen proberen om je een internet abonnement met extra opties aan te smeren. Dikwijls is dit overbodig, aangezien de standaardpakketten momenteel al zeer uitgebreid zijn. Wel kan je dit overwegen wanneer je bijvoorbeeld bepaalde televisiezenders absoluut wilt hebben. Ben jij iemand die graag veel films kijkt? Of heb je toch liever veel sportkanalen? Vraag na bij de verschillende verkooppunten wat de extra kost voor deze opties zou zijn.

Vermijd abonnementen met een te hoog aantal MB/s
Een andere manier waarop de verkopers van internet abonnementen de prijs proberen op te drijven, is door het aanbieden van pakketten met zeer veel MB/s (megabytes). Normaal gezien is het zo dat hoe meer MB/s je hebt, hoe sneller je internetverbinding zal zijn. In bedrijven, waar dagelijks honderden mensen tegelijkertijd gebruik maken van het web, zijn zulke pakketten absoluut geen overbodige luxe! Op kleinschaliger niveau, voor gezinnen, is het meestal niet nodig zo veel MB/s ter beschikking te hebben aangezien het internetgebruik veel minder frequent is. Hoeveel MB/s je precies nodig hebt, hangt een beetje af van het aantal personen waaruit jouw gezin bestaat en waarvoor het internet gebruikt wordt. Wanneer het web bij jouw thuis bijna uitsluitend benut wordt voor opzoekwerk, sociale netwerksites, webshops, … et cetera is meer dan 100 MB eigenlijk overbodig. Als jij zo’n groot pakket hebt, kijk je beter uit naar een goedkoper plan. Echter, wanneer je gamers in huis hebt, is het wel aan te raden te kiezen voor een pakket van meer dan 100 MB om zo een te trage internetverbinding te voorkomen.

Probeer rekening te houden met bovenstaande tips bij het vergelijken van de diverse internetplannen om niet met onnodige kosten opgezadeld te komen zitten. Veel succes!