Samen in Zaken
Image default
Verbouwen

Hijsbanden kopen voor het hijsen van zware lasten?

Het kopen van de juiste hijsbanden is uiterst belangrijk wanneer je zware lasten op een goede en veilig manier moet heffen. Uiteraard is ook hier de keuze weer erg ruim door de verschillende soorten, maten en ja ook kleuren. Ze worden vooral gebruik in het havengebied, een industrieterrein en in de bouw. Ze worden ingezet voor het hijsen van goederen in combinatie met een kraan, lier of takel.

Hijsbanden kopen? Waar moet je op letten?

Hijsbanden kopen is mogelijk in drie veel gebruikte kleuren. Voor een maximaal gewicht van 1 ton koop je een paarse hijsband, een groene als je tot 2 ton moet heffen en een gele voor maximaal 3 ton. Naast het overduidelijke kleurgebruik van de verschillende hijsbanden, is er nog iets waar je het maximala gewicht per hijsband aan kan herkennen. Een zwarte draad in de lengterichting van de hijsband. Het aantal zwarte draden staat gelijk aan het aantal tonnen aan gewicht. Volgens de norm is dit echter niet verplicht.

Werklast

Gebruik altijd een hijsband met het juiste hefvermogen. Is het gewicht van een last 850 kilogram, gebruik dan een paarse hijsband. Deze is immers geschikt voor een gewicht tot 1 ton. Het hefvermogen moet dus altijd hoger liggen dan de te hijsen last. Dit voorkomt problemen en ongevallen, wat de veiligheid altijd ten goede komt.  

Hoek van de banden

Het wordt aangeraden om een hoek van 60 graden te hanteren om banden op te laten rusten. Deze hoek mag nooit groter zijn dan 120 graden. Bij een te kleine of te grote hoek, bestaat de kans dat de hijsband beschadigd raakt of erger nog, volledig knapt met een grote kans op nare gevolgen.

Veiligheid boven alles

Uiteraard bestaat er een veiligheidsfactor ook voor hijsbanden. Deze factor bestaat uit twee cijfers. Bijvoorbeeld 7:1. Het breekpunt van een hijsband met deze veiligheidsfactoor is 7 keer zo hoog dan het aangegeven tonnen. Het is dus zeer verstandig om de voorgeschreven werklast altijd aan te houden voor een veilige werkomgeving. Een werkgever is verantwoordelijk voor die veilige werkplek. De professionals van EKH zorgen voor duidelijke protocollen voor het gebruik én inspectie van de werkplek dus ook de hijsbanden. Worden ze afgekeurd doordat ze tekortkomingen laten zien dan worden ze onmiddellijk afgekeurd. Veiligheid boven alles. Laat dus vooral jaarlijks een inspectie verrichten.