Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Het vrachtauto rijbewijs halen

Voor wie het leuk vindt om te rijden en veel tijd door wilt brengen op de weg, is vrachtwagenchauffeur worden het ideale beroep. Je hebt behoorlijk wat vrijheid en je ziet veel verschillende omgevingen. Het vrachtauto rijbewijs is een apart rijbewijs dat je moet halen voordat je de weg op mag met zo een groot voertuig. Als je er voor kiest om een vrachtwagenchauffeur te worden, houdt er dan rekening mee dat je vaak doordeweeks niet thuis bent.

Voor het vak vrachtwagenchauffeur heb je minimaal het rijbewijs C nodig. Dit vrachtauto rijbewijs dient voor het besturen van voertuigen met een totale maximum massa van boven de 3500 kilogram. Naast het rijbewijs C moet je ook de zogenoemde basiskwalificatie behalen. Vanaf 18 jaar mag je beginnen met rijlessen voor het vrachtauto rijbewijs. Het examen mag je pas beginnen als je de code 95 cursus hebt behaald.

De basiskwalificatie

De basiskwalificatie bestaat uit verschillende modules die je moet leren. Zo heb je Verkeer en Techniek (RV1), Administratie (V2C), Casuïstiek (V3C), een praktische toets (beladen voertuig) en de Toets Besloten Terrein (manoeuvreren met de vrachtauto). Deze lessen zijn zowel online als klassikaal.

Praktijklessen

De praktijklessen worden meestal gegeven met een vrachtauto met een automatisch schakelende versnellingsbak. De meest voorkomende lesvrachtwagens zijn de MAN TGX, VOLVO FH en de DAF XF. Tijdens een intake les van anderhalf uur maakt je instructeur een schatting van het aantal benodigde lesuren. Het examen zul je uiteindelijk afleggen in een vrachtauto waarmee je ook de praktijklessen hebt gevolgd.

https://eurotransportcollege.com/vrachtauto-rijbewijs/