Samen in Zaken
Image default
Aanbiedingen

Het verschil tussen zelfaanzuigende pompen en normaalzuigende pompen

Als bouwexpert zul je ongetwijfeld wel eens van zelfaanzuigende pompen en normaalzuigende pompen hebben gehoord. Maar weet je wel precies wat het verschil is tussen deze twee soorten pompen? Zo niet, dan is deze blog voor jou! In dit artikel leggen we het verschil uit tussen deze pompen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken in jouw bouwprojecten.

 

Een zelfaanzuigende pomp is een pomp die dankzij het speciale ontwerp van de waaier in staat is om lucht en water te verpompen, terwijl een normaalzuigende pomp alleen in staat is om water te verpompen. Een zelfaanzuigende pomp kan dus ook werken bij lage waterstanden en is daardoor ideaal voor bijvoorbeeld het leegpompen van kelders en zwembaden. Normaalzuigende pompen werken echter alleen bij een minimale waterstand, waardoor ze minder geschikt zijn voor dit soort toepassingen.

 

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten pompen is het starten van het pompproces. Een zelfaanzuigende pomp hoeft niet eerst te worden gevuld met water voordat het pompmechanisme op gang komt. Het pompproces start direct bij het inschakelen van de stroomtoevoer. Een normaalzuigende pomp daarentegen moet wel eerst worden gevuld met water voordat de pomp kan worden gestart. Dit komt doordat de pomp anders niet in staat is om de lucht uit de zuigleiding te halen, waardoor er geen water kan worden verpompt.

 

Een ander belangrijk verschil tussen beide pomptypes is het onderhoud. Normaalzuigende pompen zijn gevoeliger voor verstoppingen en storingen, omdat de pomp direct verbonden is met de zuigleiding en vuil zich hier gemakkelijk kan ophopen. Een zelfaanzuigende pomp daarentegen heeft een afzonderlijk reservoir voor lucht en water, waarin vuil zich minder snel kan ophopen. Hierdoor zijn deze pompen vaak gemakkelijker te onderhouden en hebben ze een langere levensduur dan normaalzuigende pompen. Je kunt je nieuwe waterpomp bij Wildkamp bestellen en zeker zijn van goede kwaliteit.

 

De prijs van beide pomptypes kan ook verschillen. Over het algemeen zijn normaalzuigende pompen goedkoper dan zelfaanzuigende pompen, omdat ze minder geavanceerd zijn en minder onderdelen bevatten. Echter, als je regelmatig met lage waterstanden werkt en een krachtigere pomp nodig hebt, kan een zelfaanzuigende pomp uiteindelijk wel de meest kosteneffectieve optie zijn. Naast dat Wildkamp verschillende waterpompen aanbied, kun je er ook gereedschap bestellen! Ideaal wanneer je de juiste gereedschap nodig hebt om een waterpomp te installeren.


https://www.wildkamp.nl/assortiment/pompen/6000000