Samen in Zaken
Woning en Tuin

Het ontwerp van het deurbeslag uitkiezen

De deurkruk, ook wel deurklink of deurbeslag genoemd, is het onderdeel van een hendel die een deur opent of sluit door het indrukken of draaien. De technische term voor dit deuronderdeel is deurbeslag.

Het volgende geldt voor het ontwerp van deurklinken: vorm volgt functie – met deurklinken is de implementatie van deze regel niet altijd eenvoudig omdat er geen “uniforme toegang” door de menselijke hand is.

Daarom is er vraag naar deurklinken die zijn aangepast aan de individuele grijptaak.

Ergonomische deurklinken

Er zijn deurklinken die altijd op dezelfde manier worden behandeld, die zich organisch aan de hand aanpassen, zoals het handvat van een gereedschap. Andere deurklinken moeten “ideaal” en “universeel” tegelijk zijn, omdat ze door verschillende groepen mensen met de hand, de elle boog en de pink worden bediend – zeer vaak waargenomen bij meubels en objectdeuren, ook al is het meestal niet praktisch of gewenst. Een uitzondering hierop vormen de duwbeugels, die bijna altijd in kantoren worden gebruikt.

De vorm van deurklinken

Om deze redenen moet de universele handgreep, indien technisch mogelijk, een eenvoudige en duidelijke geometrische vorm hebben. Deurklinken die altijd op dezelfde manier met de hand worden bediend, zoals deurklinken in de woningbouw, kunnen als individuele deurklinken worden ontworpen. Het is minder belangrijk of de rotatieas boven of onder de handhoogte ligt.

Het is belangrijk dat bij het ontwerp van de vorm van het handvat rekening wordt gehouden met de vier manieren van grijpen:

  • de duim moet worden vastgehouden door een duimrem aan de voorste overgang van de handgreep naar de draaias
  • de wijsvinger moet in de holte van de wijsvinger aan de achterkant van de overgang van de handgreep naar de draaias worden geplaatst
  • de palm van de hand moet de bal van het handvatdeel stevig omsluiten
  • het grijpvolume moet worden aangepast aan de grootte van de hand
Bezoek de website voor meer informatie : https://www.deurklinken.com