Samen in Zaken
Image default
Energie

Energielabel C voor je kantoor behalen? Volg deze stappen!

Vanaf januari 2023 gelden er nieuwe regels voor een energielabel bij kantoorpanden. Ben je in het bezit van een kantoorpand dat groter is dan 100 vierkante meter? Dan is de kans groot dat je in het bezit dient te zijn van een energielabel C. Wanneer je een energielabel van D of lager krijgt is de kans aanwezig dat je hier een boete voor krijgt of dat je het pand dient te sluiten. Het is daarom raadzaam om stappen te ondernemen. Als eerste stap kun je online kijken welk energielabel het pand op dit moment heeft. Daarna kun je een energielabel aanvragen voor je kantoorpand. Zo weet je hoe jouw kantoorpand ervoor staat en welke maatregelen je kunt nemen om het pand eventueel energiezuiniger te maken. 

Maak een afspraak met een energieadviseur

Wanneer het pand een energielabel D of lager heeft kun je een afspraak maken met een energieadviseur. Die kan jou alles vertellen over hoe jij het pand energiezuiniger kunt maken. Zo kun je het advies krijgen om te zorgen voor een betere isolatie door de vloeren en wanden te isoleren of door te kiezen voor dubbelglas. Na een afspraak met een energieadviseur krijg je een energierapport. Hierin zie je overzichtelijk wat alle aanpassingen gaan kosten en wat het je gaat opleveren. Aan de hand van dit rapport kun je kijken welke stappen je wilt ondernemen voor het pand. Een energieleverancier kan je helpen om dit proces te starten. 

Diverse subsidies om het pand energiezuiniger te maken

Wanneer het verduurzamen van het pand een te grote investering is zijn er diverse subsidies waar je gebruik van kunt maken om het pand energiezuiniger te maken. Met deze subsidies kun je het energielabel van het pand naar tenminste C halen. Ook hierbij kan je de hulp inschakelen van een energieadviseur. Het is belangrijk dat je alle maatregelen tijdig uitvoert omdat de nieuwe regels 1 januari 2023 al ingaan. Het is daarom belangrijk om direct stappen te ondernemen. Wanneer het pand energiezuinig genoeg is kun je een afspraak inplannen bij Bedrijfsenergielabels voor een energieprestatie-inspectie. Na een inspectie van het pand kun je een energielabel krijgen waar je ruim 10 jaar mee vooruit kunt. Zo voorkom je een boete en kun je een energielabel aantonen wanneer je het pand gaat verhuren of verkopen. Met het energielabel krijg je nog meer maatregelen waarmee je het pand in de toekomst nog energiezuiniger kunt maken.