Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Eerste hulp bij nagels knippen van je kat

Voor katten zijn scherpe en verzorgde nagels belangrijk. Katten kunnen vaak hun nagels bijpunten aan een krabpaal of boom, maar soms hebben ze daarbij extra hulp van hun baasje nodig. Worden de nagels te lang, dan kunnen de nagels in hun pootjes groeien en dat is natuurlijk super pijnlijk.

Nagels van katten blijven groeien. Bij het knippen kan het voorkomen dat een stukje oude nagel met de nieuwe vergroeit. Dit kan vervelende problemen opleveren. Je moet de nagels van je kat dus alleen knippen als het echt nodig is. Als je kat heel vaak met zijn nagels in meubels blijft hangen, is dat vaak een teken dat de nagels geknipt moeten worden.

Zelf doen

Je kunt allereerst al wekelijks een ‘nagelcheck’ doen: Als je ze kunt zien als je kat helemaal relaxt is- normaal moeten ze dan volledig ingetrokken zijn – dan is het tijd voor een knipbeurt. Het helpt al om van kitten af aan te laten wennen aan het gevoel van nagels knippen door lichtjes te drukken op de vingertjes.

Nagels knippen kunt je zelf thuis doen. Bij een speciaalzaak zijn vaak handige nagelscharen te koop. Met een handdoek kun je je kat vasthouden zodat je in alle rust de nagels kunt knippen. Lukt het niet, dan kun je altijd bij je dierenarts in Helmond informeren of zij dit willen doen.

Toch even naar de dierenkliniek

Knip je de nageltjes iets te kort, dan kan er een bloeding ontstaan. Vaak stopt deze vanzelf. Blijft het bloeden, raadpleeg dan uw dierenarts in Helmond. Wanneer u de nagels controleert, kijk dan ook of de kussentjes geen insnijdingen vertonen en controleer of er geen ander teken van pijn is. Alles in orde? Dan kan je huistijgertje weer klauteren en springen.

Het is voor een kat of poes ook veel fijner wanneer zij zelf geen hinder ondervinden van lange nagels. Maar ook bij andere aandoeningen of kwaaltjes kun je bij de dierenarts terecht. Zo lang je een goed dekkende verzekering voor je huisdier hebt, zal vrijwel alles vergoed worden.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/dierenarts-helmond/