Samen in Zaken
Image default
Woning en Tuin

Een pelletkachel is milieuvriendelijk: CO2-neutrale verwarming

Dit artikel gaat over pellets en wat is een pelletkachel. Er bestaan ook pelletketels, maar die komen hier verder niet aan bod. We gaan onder meer in op de vraag waarom pelletkachels CO2-neutraal zijn. Wat zijn de kenmerken van pelletkachels? Maar eerst wat zijn pellets?

Wat zijn pellets?

Het woord pellet verwijst naar de vorm. Het is Engels voor korrel. We hebben het hier over houtpellets, die bedoeld zijn voor verbranding in een kachel. Ze worden geperst van houtafval, zoals zaagsel. Ze bevatten geen chemicaliën. Van nature bevat hout de stof lignine, dat de pellets bindt. Er wordt dus geen apart bindmiddel gebruikt. Andere materialen die cellulose bevatten, worden ook wel tot pellets geperst. Houtpellets werken echter het beste. Door de uniforme vorm kunnen kachels speciaal voor pellets worden gemaakt. Je kunt de houtpellets in zakken kopen. De opslag is simpel. De pellets zijn schoon en gemakkelijk in het gebruik.

Kenmerken van pelletkachels

Een pelletkachel is voor pellets. Dus niet voor houtblokken. Een pelletkachel heeft voor de pellets een reservoir, dat je (bij)vult. Een pelletkachel verwarmt de ruimte waar die zich in bevindt. Dat is vergelijkbaar met een open haard. Een andere gelijkenis met een open haard is dat de kachel ruiten heeft en op die manier ook sfeer brengt. Een pelletkachel heeft natuurlijk een afvoer voor de verbrandingsgassen, maar verder staat die op zichzelf. Dus geen gasleiding zoals voor een gaskachel.

CO2-neutraal

Bij de verbranding van bijvoorbeeld aardgas komt CO2 vrij, met het broeikaseffect als resultaat en indirect de klimaatverandering die we aan alle kanten om ons heen kunnen zien. Het aardgas wordt verbruikt, want er komt geen nieuw gas bij. Bij de verbranding van houtpellets komt ook CO2 vrij. In dit geval is er echter sprake van een cyclus. Bomen die worden aangeplant nemen namelijk weer CO2 op en die draagt dan niet bij tot het broeikaseffect. Zolang gekapte bomen worden vervangen door nieuwe aanplant, is er dus geen sprake van verbruik zoals bij aardgas. Om die reden winnen pelletkachel aan populariteit.