Samen in Zaken
Image default
Aanbiedingen

Dit is waarom trappen, ladders en rolsteigers gekeurd moeten worden.

Dit is waarom trappen, ladders en rolsteigers gekeurd moeten worden.

 

Als je een eigen bedrijf hebt waar mensen werken is het belangrijk dat alles veilig gebeurt en dat de werknemers een veilige werkplek hebben. Het is ook nog eens wettelijk verplicht om als werkgever aan te kunnen tonen dat jouw medewerkers gebruik maken van veilige arbeidsmiddelen. Om daarvoor te zorgen worden er verschillende keuringen uitgevoerd. Als we het hebben over de hoogte ingaan geldt voor trappen en ladders de NEN 2484 en voor rolsteigers de NEN-EN 1004. In deze blog vertellen we je er meer over.

Zijn de keuringen verplicht?

 

Werken op hoogte brengt altijd meer risico’s met zich mee en daarom is het maar wat belangrijk dat werknemers met veilig materiaal werken. In de Arbo-wet staat dan ook beschreven dat klimmateriaal, zodra het professioneel gebruikt wordt, jaarlijks gekeurd moet worden door een deskundige. Zodra het materiaal goed gekeurd is ontvang je een certificaat en kun je weer een jaar verder. 

De keuringen laten uitvoeren

 

zoals eerder benoemd moeten de keuringen uitgevoerd worden door professionele mensen die ervoor hebben geleerd. Dit is belangrijk omdat er veel eisen aan de NEN 2484 en NEN-EN 1004 keuring zitten. Online zijn er genoeg partijen te vinden die dit voor jouw bedrijf kunnen doen, dat kan makkelijk zijn, omdat je er zelf geen tijd aan kwijt bent, maar het kan ook vrij prijzig zijn. Soms kiezen bedrijven er daarom dus voor om iemand binnen het bedrijf een cursus te laten volgen, zodat dit soort keuringen in de toekomst intern kunnen worden uitgevoerd. 

Intern laten keuren

 


Er zijn dus bedrijven die ervoor kiezen om iemand binnen het bedrijf op te leiden, zodat de keuring intern kan worden uitgevoerd. Zo’n cursus is te volgen bij Omega Trainingen, een partij die toegankelijke veiligheidstrainingen biedt. Tijdens de cursus voor het keuren van trappen, ladders en rolsteigers wordt voornamelijk gesproken over de NEN 2484, EN 1147 en de NEN-EN 1004. De kennis over de keuringen kan taai en veel zijn. Tijdens de cursus van Omega Trainingen wordt die stof vertaald naar een praktische cursus. Na het volgen van de cursus kun je niet alleen in je eigen bedrijf aan de slag gaan, maar ben je ook gelicentieerd om voor derden aan de slag te gaan. Tijdens de cursus worden onder andere de volgende factoren besproken:
-Wetgeving
-Hoe worden ladders, trappen en rolsteigers gecontroleerd?
-vastlegging van controlelijsten volgens NEN 2484 en NEN-EN 1004
Zodra de cursus is behaald is de cursist in staat om zelfstandig ladders, trappen en rolsteigers te inspecteren en de keuren.

https://omegatraining.nl/