Je denkt erover om een installatiebedrijf te starten of bent betrokken bij de directie. In zo’n geval is het belangrijk dat je rekening houdt met de eisen die door de Nederlandse wet aan een installatiebedrijf worden gesteld. Er zijn namelijk verschillende certificeringen die je als installatiebedrijf moet hebben om correct aan de slag te kunnen.
De belangrijkste certificeringenAls installatiebedrijf krijg je te maken met verschillende eisen aan het bedrijf. Het gaat dan vooral om certificaten. Met een certificaat kun je als onderneming bewijzen dat je kennis hebt van zaken en dat de medewerkers veilig aan het werk zijn. Er zijn daarom verschillende certificaten nodig. Bijvoorbeeld een BRL6000 certificaat, ISO9001, VCA, SCIOS en STEK. BRL6000 certificaatTen eerste kun je als installatiebedrijf niet aan het werk zonder een BRL6000 certificaat. Dit certificaat is een beoordelingsrichtlijn die voor de hele installatiesector geldt. Als installateur kun je dus niet aan het werk zonder dit certificaat. Met BRL6000 kun je aantonen dat je aan de wettelijke eisen en gestelde veiligheidsvoorwaarden voldoet bij het ontwerpen en aanleggen van installaties. Zo’n certificaat heb je nodig als je bijvoorbeeld met verschillende installaties voor gas, water, elektra of duurzame energieconcepten gaat werken.
Het certificaat gaat deels over waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen en installeren van de installatie zoals de koolmonoxide preventie (BRL 6000-25). Het maakt dan niet uit om welk soort installatie het gaat. Een ander deel gaat over de elektrotechnische installatie en het ontwerpen ervan.
ISO9001ISO 9001 is vooral bedoeld om de kwaliteit van het management te beoordelen. Het gaat dan om de factoren die nodig zijn om een installatiebedrijf goed te kunnen leiden. Er is aandacht voor voorschriften en processen. Hoe dit werkt, is vastgelegd in het handboek. VCAVCA is een certificaat dat iedereen die aan de slag gaat voor een installatiebedrijf nodig heeft. Bij dit certificaat is er aandacht voor veilig werken, gezondheid en milieu. Met dit certificaat leer je hoe je veilig kunt werken, zoals bijvoorbeeld bij het aanleggen van klimaatinstallaties. SCIOSGa je een stookinstallatie installeren? Dan heb je een certificaat van SCIOS nodig. Daarmee krijg je informatie over hoe je veilig onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uit kan voeren. Dit met het oog op rendement, veiligheid en milieubelasting. STEKHet laatste certificaat is STEK. Deze is vooral ingesteld met het oog op het milieu. In de installatiesector wordt vaak gewerkt met middelen die de ozonlaag aantasten en broeikassen uitstoten. Met STEK wordt deze uitstoot teruggedrongen. Dit certificaat is bedoeld voor iedereen die werkt in de koudetechniek. Daarbij staat kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid voor op. Installatiebedrijven die dit certificaat hebben, voldoen aan de wettelijk gestelde eisen voor een duurzame onderneming.
|