Samen in Zaken
Image default
Onderwijs

De voordelen van het inschakelen van een studiekeuzeadviseur

Wanneer een leerling in de laatste paar jaren van zijn of haar middelbare school terecht gekomen is, zal hij of zij rondlopen met verschillende vragen over de toekomst. Zo lopen veel leerlingen rond met vragen, zoals: ‘Welke opleiding moet ik kiezen?’ en ‘Hoe bepaal ik mijn studierichting?’. Op het moment dat een leerling moeite heeft met het maken van een studiekeuze, is het aan te raden om aan te kloppen bij een studiekeuzeadviseur. De kans dat je de juiste studiekeuze maakt, is namelijk groter wanneer je professionele hulp inschakelt om jouw studiekeuze Amsterdam te maken. 

Het studietraject van een studiekeuzeadviseur is effectief 

Op het moment dat een leerling aanklopt bij een studiekeuzeadviseur zal er allereerst een oriëntatie gesprek plaatsvinden, die in de meeste gevallen ook gratis aangeboden wordt. In dit gesprek worden de verwachtingen van beide kanten uitgesproken. Bovendien wordt er ook gekeken naar de situatie van de leerling zelf. Na het oriëntatiegesprek zal het studietraject beginnen. Dit traject bestaat in de meeste gevallen uit gesprekken over bijvoorbeeld ‘motiverende omstandigheden’ of ‘concept keuzes maken’. Samen met een studieadviseur kijkt de leerling naar verschillende opleidingen. Naderhand kan de leerling een weloverwogen studiekeuze maken. 

Met meer vertrouwen een studiekeuze maken 

In de meeste gevallen maken leerlingen een studiekeuze op basis van gelezen promoteksten en filmpjes. Bovendien laten open dagen ook niet de meest realistische kant van een studie zien. Hierdoor maken leerlingen vaak de verkeerde studiekeuze. Dit is natuurlijk ontzettend balen, waardoor het verstandig is om deze situatie te voorkomen. Op het moment dat je een studietraject aangaat met een studiekeuzeadviseur, zul je bewust stil staan bij het maken van een studiekeuze. Daarnaast sta je er niet alleen voor waardoor je ten allen tijde iemand hebt waaraan je je twijfels kunt vertellen. Het maken van een studiekeuze met hulp van een adviseur geeft je meer zelfvertrouwen tijdens je studie zelf. 

Het voorkomen van hogere kosten met hulp van een adviseur 

Hoewel het aangaan van een studietraject met een studiekeuzeadviseur niet gratis is, zal het op den duur je wel meer geld opleveren. Op het moment dat jij namelijk een verkeerde studiekeuze maakt, zul je een deel van je studiegeld kwijt zijn. Het maken van een studiekeuze met hulp van een adviseur kan er dus voor zorgen dat jij in de toekomst geld bespaart, aangezien je in één keer de goede studie kiest. Bovendien is het zonde om een verkeerde studiekeuze te maken, omdat je dan simpelweg gezegd een jaar verspild hebt. Bij de meeste opleidingen kun je dan pas weer in september volgend jaar starten.