Samen in Zaken
Image default
Electronica en Computers

Computers weggooien is slecht voor het milieu

Misschien heb je wel een computer waar je niks meer mee doet en wil je deze wegdoen. Veel mensen kiezen ervoor om de computers weg te gooien en naar de stort te brengen of kiezen ervoor om, als de computer in goede staat is, te verkopen.

Milieu

Computers bevatten verschillende schadelijke stoffen die slecht zijn voor het milieu. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel computers lood en PVC bevatten. Dit zijn van die schadelijke stoffen. Gooi dus niet je computer weg bij het vuilnis thuis. Naast computers zijn er ook andere apparaten die op bijvoorbeeld stroom werken slecht voor het milieu. Voor het weggooien van computers en andere apparaten zijn er verzamelplaatsen te vinden. Deze verzamelplaatsen zijn speciaal ingericht voor apparatuur en dan vooral elektronisch. Als de computers nog bruikbaar zijn kan je deze naast het verkopen of weggooien ook inleveren bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Dit zorgt er ook voor dat we minder elektronische apparaten blijven weggooien.

Recyclen

Recyclen is goed voor het milieu. Met het recyclen van computers die niet meer bruikbaar zijn besparen we grondstoffen. Waarom is dat goed? Grondstoffen worden steeds belangrijker omdat we in een wereld leven die steeds meer bevolkt worden. Als we producten maken en dan na een bepaalde periode weggooien is dat heel erg zonde voor de gebruikte grondstoffen voor het product. Met het blijven recyclen van niet alleen elektronische apparaten zorgen we ervoor dat er minder Co2 uitstoot is en dat draagt bij aan een beter wereld. In veel plannen van de politieke partijen in Nederland is te lezen dat we nu echt iets moeten doen met het klimaat en deze kleine dingen kunnen wij al doen. Dus stop met het zomaar weggooien van elektronische apparaten. Verkoop, recycle, geef ze weg of lever de computers in bij een verzamelplaats.

Opkopen

Er zijn naast de plaatsen om de computers weg te gooien en te laten recyclen ook andere bedrijven die de computers van je kopen. Deze bedrijven doen aan computer opkoop om deze door te verkopen als dat natuurlijk nog kan. Als de computers niet meer voldoen worden ze als nog gerecycled. Deze partijen zorgen ervoor dat je data ook niet openbaar is en geven je een mooi bedrag. Dit bedrag zal minder zijn ten opzichte van verkoop via eigen kanalen maar het geeft wel meer zekerheid voor je dataveiligheid en voor meer zekerheid op het gebied van het ontvangen van het bedrag dat wordt betaald. Er zijn ook partijen die meerdere computers opkopen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt en computers hebt staan die toch niet meer gebruikt worden.