Als Nederlandse inwoner bent u verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Uiteraard hebben de meeste mensen meer verzekeringen, maar deze verzekering is verplicht voor alle Nederlanders vanaf 18 jaar. U bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat de zorgpremies per jaar stijgen. Dit komt omdat de zorgkosten ook stijgen en dit geld moet natuurlijk ergens mee gedekt worden. Gelukkig kunt u korting op uw zorgverzekering krijgen. Dit kan via de zogenaamde collectieve verzekering. U sluit dan gezamenlijk met andere mensen dezelfde verzekering af en vervolgens krijgen jullie allemaal korting. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via uw sportclub, bedrijf, vereniging en ga zo maar verder. Toch is het van belang om bepaalde zaken in ogenschouw te nemen alvorens u besluit om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in. Daarna geven we nog enkele tips bij het afsluiten van de verzekering.
Er zijn voorwaardenIn de eerste plaats zijn er verschillende voorwaarden aan de collectieve zekering verbonden. Wettelijk gezien mag er maximaal 5% korting worden geboden op de basisverzekering. Daarentegen is er geen maximale korting op de aanvullende verzekering. Daar kunt u dus een goede deal sluiten. Veel mensen denken ook dat een collectieve zorgverzekering in sommige gevallen verplicht is. Er zijn namelijk bedrijven alwaar het min of meer genormaliseerd is om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. U bent gelukkig nooit verplicht om er eentje af te sluiten. U heeft volledige keuzevrijheid en we raden u aan om daar ook gebruik van te maken.
Is een collectieve verzekering altijd voordeligDat brengt ons gelijk op de vraag: is een collectieve zorgverzekering in alle gevallen voordelig? Helaas is dit niet altijd het geval. Het punt is namelijk dat u bij een collectieve zorgverzekering ook verplicht kunt zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is echter heel persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Maar misschien heeft u deze helemaal niet nodig. Dan bent u oververzekerd. Kijk dus goed welke aanvullende verzekeringen u echt nodig heeft. Op basis daarvan kunt u vervolgens besluiten of u meedoet aan een collectieve verzekering.
|