Samen in Zaken
Image default
Financieel

Belangrijk om te weten voor het afsluiten van een tweede hypotheek

Wanneer je voornemens bent om een tweede hypotheek af te sluiten, dan kan dit een aantal verschillende reden hebben. Het kan uiteraard zo zijn dat je een tweede woning zou willen kopen, maar vaak is een verbouwing de voornaamste reden waarom mensen de keuze maken voor een tweede hypotheek. Vooral wanneer het om een relatief grote verbouwing gaat, zoals de badkamer, keuken of een complete aanbouw. Omdat het afsluiten van een tweede hypotheek toch wel iets afwijkt van een ‘reguliere’ hypotheek, hebben we een aantal praktische tips voor je, waar je rekening mee moet houden.

 

Verschillende redenen voor het afsluiten van een tweede hypotheek

We hebben natuurlijk al een aantal redenen genoemd waarom je zou kiezen voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Vooral wanneer je je huis zou willen gaan verbouwen, is het voor veel mensen noodzakelijk om alles te kunnen financieren. Toch zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom je zou kunnen kiezen voor een tweede hypotheek afsluiten. Zo kan het zijn dat je wellicht wat extra geld nodig hebt om eventuele aankomende hoge kosten te kunnen dekken, maar ook het financieren van een tweede (vakantie) woning kan een mogelijkheid zijn. In principe zijn er verschillende mogelijkheden, waarvoor jij een tweede hypotheek zou kunnen opnemen en ook gebruiken.

 

Waar moet je allemaal op letten tijdens het afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek is en blijft natuurlijk altijd een beetje spannend. Zelfs wanneer het een tweede hypotheek betreft, die vaak een stuk lager ligt dan de eerste, is en blijft het belangrijk kritisch te zijn en goed te kijken naar de mogelijkheden. Het is namelijk heel verleidelijk om het vraagstuk aangaande de extra financiering bij je huidige kredietverstrekker voor te leggen, maar of dit verstandig is. Speciaal daarom hebben we een aantal praktische tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte tweede hypotheek.

 

Maar meerdere offertes op

Wedden op één paard is natuurlijk nooit verstandig om te doen. Dat geldt dus ook voor het aanvragen van een hypotheek. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Het kan namelijk heel goed zijn dat de ene partij een stuk voordeliger lijkt, dan de andere, maar de aanvullende voorwaarden dusdanige ongunstig zijn, dat het verstandiger is om een wat hogere rente te betalen.

 

Breng alle kosten in kaart

Niets is zo belangrijk als een volledig overzicht van alle kosten. Zorg er daarom dus ook voor dat je voordat je op zoek gaat naar een kredietverstrekker, je exact weet hoe je huidige situatie is en wat de eventuele mogelijkheden financieel voor je zijn. Door dit te doen voorkom je dat je straks in financiële problemen komt, omdat je het eigenlijk allemaal niet of nauwelijk kunt bekostigen.

 

Ga aan de slag met een adviseur

Tegenwoordig kun je online vaak alles eenvoudig vinden en ook uitrekenen. Toch kan het verstandig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen, die over je schouder mee kan kijken. Vooral wanneer het gaat om een flink bedrag, is het wel van belang dat het ook allemaal op de juiste manier wordt aangevraagd. Zo kan het heel goed zijn dat je zelfs nog recht hebt op bepaalde subsidies als het om de verduurzaming van je woning gaat. Door te kiezen voor een onafhankelijk hypotheekadviseur, staan jouw belangen centraal. 

 

Het maakt namelijk niet uit bij welke hypotheekverstrekker je uiteindelijk je tweede hypotheek onderbrengt. De meeste adviseurs worden namelijk op commissiebasis betaald. Het is de adviseur er dus alleen aan gelegen dat jij daadwerkelijk een hypotheek afsluit. Bij welke partij, dat maakt dan vaak niet uit.

 

Is het verstandig om een tweede hypotheek af te sluiten?

Het antwoord op de vraag of het verstandig is een tweede hypotheek af te sluiten, is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen financiële en ook persoonlijke situatie. Het kan namelijk heel goed zijn dat jij momenteel op leeftijd bent en het lichamelijk allemaal iets moeizamer gaat. Het kan dan een goede zet zijn om een tweede hypotheek af te sluiten, zodat je je woning volledig kunt verbouwen en alles gelijkvloers kunt laten maken. Op basis van je eigen situatie kun je uiteindelijk de keuze maken of het wel of niet verstandig is om te doen.