Samen in Zaken
Image default
Onderwijs

Welke veiligheidskundige opleiding wil jij volgen?

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp veiligheid en zie jij jezelf binnen een onderneming verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van alle werknemers? Dan heb je meerdere mogelijkheden en kun je bijvoorbeeld voor een Middelbare Veiligheidskundige opleiding (MVK) of een Hogere Veiligheidskundige opleiding (HVK) kiezen. Je leert in ieder geval hoe je kennis en kunde in de praktijk kunt inzetten om voor meer veiligheid op de werkvloer te zorgen. In deze blog lees je wat je leert als je een MVK of HVK opleiding volgt en wat de verschillen hiertussen zijn. Je leert in ieder geval meer over de gezondheid van werknemers, het Arbobeleid, verzuimbestrijding en preventie.

Wat leer je als je een MVK opleiding volgt?

Wanneer je een MVK opleiding (middelbare veiligheidskunde) volgt, leer je aan de hand van praktijkgerichte lessen hoe je de veiligheidsrisico’s op de werkvloer binnen een onderneming in kunt schatten. Wanneer jij je opleiding afrondt, ben je in staat om veiligheidsplannen op te stellen. Je leert hoe je veiligheidsrisico’s kunt herkennen en op welke manier je dient in te grijpen. Je weet hoe je medewerkers instructies kunt geven om hun persoonlijke veiligheid te kunnen garanderen.

Daarnaast leer je op welke manier je kunt reflecteren op hoe je hebt gereageerd en of jij je aan alle maatregelen hebt gehouden. Je combineert je kennis, met inzicht en zet dit in om de juiste acties op de werkvloer te ondernemen.

Wanneer past een HVK opleiding bij je?

Naast de MVK opleiding, kun je ook voor een HVK opleiding (hogere veiligheidskunde) kiezen. Het verschil zit hem in het opleidingsniveau en een verschil in werkzaamheden. Waar de MVK’er er vooral voor zorgt dat er veiligheid op de werkvloer bereikt wordt, zorgt de HVK’er ervoor dat het hele bedrijf een veilige werkomgeving voor de werknemers garandeert. De HVK’er richt zich meer op de structuur binnen de organisatie en weet welke regels en wetgeving er op het gebied van veiligheid voor werknemers van het bedrijf speelt.

Het mooie is dat jij je als HVK’er kunt laten certificeren. Met dit certificaat ben je bevoegd om de wettelijk verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie bij het bedrijf waar je werkt naar aanleiding van alle voorwaarden te controleren. Je hebt dus meer verantwoordelijkheid als HVK’er, maar je mag ook kritisch zijn en bedrijven op gebreken wijzen. Daarna kom je met een plan van aanpak om de veiligheidssituatie te verbeteren.