Wat is een budget en waarom is dat zo belangrijk?

Budgettering is het proces waarbij een plan wordt gemaakt om verantwoord geld uit te geven. Dit uitgavenplan wordt een budget genoemd. Door dit bestedingsplan te maken, kun je op voorhand bepalen of je genoeg geld zult hebben om de dingen te doen die je moet doen of die je zou willen doen.

Wat is budgetteren?

Budgetteren is een belangrijk plannings- en prognoseproces. Dit proces helpt je je geld op een goede manier te beheren door je uitgaven in balans te brengen met je inkomsten. Budgettering is dus niks anders dan het in balans bregen van uitgaven en inkomsten. Als deze twee niet in evenwicht zijn en je meer uitgeeft dan je verdient, heb je een probleem. Veel mensen beseffen niet dat ze meer uitgeven dan ze verdienen. Hierdoor zakken ze ongemerkt elk jaar dieper en dieper in de schulden. Heb je het idee niet genoeg geld te hebben om te doen wat je zou willen doen? Met een budgetplan kun je voorkeuren toekennen aan je uitgaven. Op die manier besteed je je geld aan die dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

Waarom is budgetteren zo belangrijk?

Door te budgetteren weet je precies waar je je geld aan uitgeeft. Daarmee zorg je er ook voor dat je altijd genoeg geld (over) hebt voor datgene dat je echt nodig hebt en belangrijk voor jou zijn. Het volgen van een budget of een uitgavenplan zal je ook uit de schulden houden. Mocht je al schulden hebben, kan een budgetplan je ook helpen om juist uit de schulden te komen.

Hoe zit het met budgetprognoses en -planning?

Zodra je je eerste budget hebt gemaakt en het gebruikt krijg je na verloop van tijd het gevoel dat je je eigen financiën op orde kan houden. Vervolgens is het een logische vervolgstap om je uitgavenplan of budget voor de komende 6 maanden tot een jaar in kaart brengen. Op die manier kun je gemakkelijk voorspellen in welke maanden je financiën krap bij kas zit. Maar ook wordt zo duidelijk in welke maanden je wat extra geld zal hebben. Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om de pieken en dalen in je financiën gelijkmatig te verdelen. Zodat alles beter beheersbaar en aangenamer wordt. Als je je budget naar de toekomst uitstrekt, kun je ook voorspellen hoeveel geld je zal kunnen sparen. Voor belangrijke dingen zoals je vakantie, een nieuwe auto, je eerste huis of woningrenovaties, een noodspaarrekening of je pensioen bijvoorbeeld.