Samen in Zaken
Image default
Zakelijk

Ontslagprocedure bij verschillende type contracten

Ontslagprocedure bij verschillende type contracten

Een werkgever die aangeeft de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. Dat kan natuurlijk, maar het is een vervelende situatie en je zit waarschijnlijk bomvol vragen. Kan een werkgever je namelijk zomaar ontslaan? En wat staat je als werkgever nu te wachten? Het type contract heeft hier een grote invloed op. Daarom zetten wij voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje.

Ontslag bij een vast contract

Een vast contract is een arbeidsovereenkomst zonder einddatum. Heb jij een vast contract? Dan heeft een werkgever een goede reden nodig om je te ontslaan. Voorbeelden hiervan zijn tegenvallende werkprestaties, een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische redenen of een langdurige arbeidsongeschiktheid. Mocht je ontslag een dergelijke reden hebben dan dient de werkgever een ontslagvergunning aan te vragen via het UWV of de kantonrechter, afhankelijk van de reden van het ontslag.

Heeft de reden van je ontslag te maken met een langdurige arbeidsongeschiktheid dan zal een ontslagaanvraag via het UWV worden aangevraagd. Hier is sprake van wanneer je meer dan 104 weken arbeidsongeschikt bent. Een andere reden voor je werkgever om een ontslagaanvraag via het UWV in te dienen is een verslechterde bedrijfseconomische situatie (vb. benarde financiële positie, vermindering van het werk, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing). In de andere gevallen (tegenvallende werkprestaties, verschil van inzicht, verstoorde arbeidsrelatie, …) zal de ontslagprocedure via een kantonrechter verlopen.

Ontslag bij een tijdelijk contract

Heb jij een contract (gehad) mét een einddatum? Dan loopt de ontslagprocedure wat anders. Hiervoor is het belangrijk dat je nagaat of er een ‘tussentijds opzeggen’ is opgenomen in je contract. Als dat niet het geval is mag jouw werkgever je niet zomaar ontslaan en gelden dus dezelfde regels als bij een vast contract. De werkgever zal dan eerst langs het UWV of de kantonrechter moeten.

Heeft je contract wel een vermelding van het ‘tussentijds opzeggen’? Dan mag de werkgever je wel ontslaan. Hierbij geldt echter dat er ook aan minstens één van de volgende voorwaarden moet voldaan worden:

  • Je geeft als werknemer toestemming voor opzegging,

  • Er staat een proeftijd in het contract en jouw werkgever zegt op binnen de proeftijd.

  • Je werk bestaat uit nagenoeg uitsluitend huishoudelijke diensten voor de werkgever. Je doet dit minder dan 4 dagen per week.

  • Er is een dringende reden voor het ontslag (ontslag op staande voet)

  • Je bekleedt als werknemer een geestelijk ambt.

Als de tussentijdse opzegmogelijkheid in het arbeidscontract staat en het ontslag is jou als werknemer niet te verwijten, dan heb je recht op een WW-uitkering. De reden van je ontslag blijft dus altijd heel erg belangrijk, zowel in het geval van een vast als een tijdelijk contract.

Heb je nog meer vragen over je ontslagprocedure? Neem dan zeker contact op met een ontslagadvocaat. Juridisch advies in deze fase is erg verstandig en het helpt je met het nemen van beslissingen, zonder dat het emotionele aspect de overhand krijgt.

https://www.das.nl/ontslag