De regels die binnen Europa gelden voor groepenkasten zijn vastgelegd in de NEN-EN-IEC 61439-3. Als een nieuwe versie van de NEN uitkomt met andere normen, dan betekent dat echter niet dat uw bestaande groepenkast moet worden vervangen. De kast moet voldoen aan de eisen die golden op het moment van installatie. Uw groepenkast voldoet aan de geldende regels binnen de Europese regelgeving als de installatiekast of onderdelen daarvan voorzien zijn van een CE-markering. Het CE- keurmerk is op alle groepenkasten van Elektro Oké aanwezig.
We lichten er enkele regels tussenuit:
- Er mogen niet meer dan 4 groepen achter elke aardlekschakelaar zitten. Een
aardlekschakelaar schakelt de stroom uit in geval er sprake is van lekstroom. Zo wordt voorkomen dat u wordt geëlektrocuteerd door een apparaat dat onder stroom staat. Door de groepen te verdelen over verschillende aardlekschakelaars is er bij uitschakeling van een groep altijd ergens stroom aanwezig om bijvoorbeeld een lamp aan te doen om te kijken wat er aan de hand is. Een groepenkast dient minimaal twee aardlekschakelaars te bevatten.
- Een hoofdschakelaar is verplicht. Met deze schakelaar kunt u in één keer alle elektrische
installaties in- of uitschakelen. We onderscheiden twee soorten hoofdschakelaars. De 2- polige variant wordt gebruikt voor de 1 fase-groepenkast. Voor een 1/3fase- en 3 fase- groepenkast is de 4-polige hoofdschakelaar geschikt. Voor woningen is de aanwezigheid van één hoofdschakelaar voldoende.
- Apparaten die meer verbruiken dan 2000W moeten worden aangesloten op een eigen
installatieautomaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor wasmachines, ovens, vaatwassers en wasdrogers. De steeds meer toegepaste inductiekookplaten verbruiken ongeveer 7000W. Om die reden worden deze kookplaten over twee of meer installatieautomaten verdeeld. We spreken dan van een fornuisgroep of kookgroep.
Wilt u meer weten over groepenkasten of wilt u persoonlijk advies? Kijk dan op de website van Elektro Oké.

|