Samen in Zaken
Image default
Bedrijven

Dit zijn de nieuwe bijtellingsregels voor 2023

Het jaar zit er bijna op, en 2023 staat weer voor de deur. Een nieuw jaar betekent ook dat er nieuwe regels en wetten zullen zijn, ook op het gebied van bijtelling. In deze blog geven we je meer informatie hierover en hopen we je een duidelijk beeld van de nieuwe bijtellingsregels te geven! 

Wat zijn bijtellingsregels?

Bijtellingsregels, ook wel bekend als de auto-bijtelling, regelt hoeveel inkomstenbelasting een werknemer moet betalen voor het gebruik van een bedrijfsauto. Dit proces is bedoeld om te voorkomen dat werknemers hun privé-auto declareren als business kosten en daarmee hun belastbaar inkomen verminderen. Bijtellingsregels stellen dat als een werknemer zijn bedrijfsvoertuig gebruikt voor privédoeleinden, hij of zij er belasting over moet betalen.

Veranderingen in 2023

Betreffende de bijtelling zijn er voor 2023 enkele dingen veranderd. De bijtelling zal in 2023 22% zijn. Dit percentage geldt voor alle auto’s die CO2 uitstoten. De elektrische auto’s hebben een bijtelling van 16% tot aanschafprijs van €30.000. Als de auto duurder is dan €30.000 zul je over het gedeelte boven de €30.000 een bijtelling van 22% moeten betalen. 

Bijtelling de afgelopen jaren

Bijtelling, oftewel de belasting op bedrijfsauto’s, is een onderwerp dat de afgelopen jaren veel aan de orde is geweest. In december 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel om de bijtelling voor bedrijfsauto’s die voor privédoeleinden worden gebruikt te verhogen. Dit betekent dat vanaf 2023 bepaalde werknemers hogere belastingen moeten betalen als ze hun bedrijfswagen thuis gebruiken. Als je de bijtelling voor 2023 wilt berekenen raden wij je aan om ‘bijtelling berekenen 2023’ te Googlen. 

 

De nieuwe regel geldt voor alle voertuigen ingeschreven na 1 januari 2021 en treft alle bestuurders die hun bedrijfswagen deels of volledig voor privédoeleinden gebruiken. De bijtellingstarieven zijn afhankelijk van het type voertuig en de CO2-uitstoot, waarbij auto’s die meer dan 22 g/km uitstoten meer belasting kosten dan auto’s die minder uitstoten. Luxere voertuigen kunnen tot 75% worden belast, afhankelijk van hun emissie classificatie en gebruik.

Hoe bereken je bijtelling?

Bijtelling voor een CO-2 uitstotende auto bereken je door 22% van de catalogusprijs te pakken, dit is de volledige bijtelling. Bij een elektrisch auto bereken je 16% tot €30.000, als de auto meer dan €30.000 waard is dan bereken je 22% over het overige gedeelte. Nu kan je zelf de bijtelling berekenen. Als je dit toch lastig vindt kun je een calculator gebruiken.